начало

Безплатен достъп до „Сиела Здравеопазване“ за всички медици до края на извънредното положение    Безплатен достъп до „Сиела Здравеопазване“ за всички медици до края на извънредното положение  

Възлагане

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Възлагане

Мнениеот ivanivanov23 » 03 Апр 2019, 00:09

Баща ми, съпругата му (която не ми е майка) и аз притежаваме неподеляема къща – 2/3 идеална част моя, 1/3 идеална част съпружеска собственост на него и съпругата му. Съпругата няма друго жилище. Къщата е построена от баща ми и съпругата върху земя собственост само на мен и баща ми, наследена от покойната ми майка. Поради конфликт баща ми се изнесе на квартира. Бих искал да заведа иска за съдебна делба с цел къщата да се обяви за публична продан и да я купя. Баща ми е съгласен да ми продаде дела си, но съпругата не. Какъв е риска от възлагане на имота на съпругата при съдебната делба? Какъв е риска да бъда принуден да напусна при положение, че моята 2/3 идеална част не е съпружеска собственост? Благодаря ви.
ivanivanov23
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 02 Апр 2019, 23:13

Re: Възлагане

Мнениеот propensity » 06 Апр 2019, 20:14

Съд няма да ви "принуди да напуснете".

Имате неподлям съсобствен имот и търсите съда да го подели вместо вас.

Ако комуникациите с вашата "мащеха" не вървят, то ще се стигне до делба. Самият процес е двучастов. Първо ще се изследва дали трябва да се раздели имота (допускане на делбата), след което ще се мине по фаза 2 - фактическото делене.

При изнасянието на имота на публична продан е вероятно да се явят трети лица, купувачи. Вие обаче, като съсобственици имате равни изпомежду ви права и по-големи от останалите явили се купувачи, т.к. може да поискате да платите най-високо дадената цена както и да се направи наддаване, на което да се допуснат само съделителите. Законът дава превс на съсобствениците да изкупят имота си.

Процедурата изисква прецизност и отдаденост. Опитен специалист във вещно право ще ви помогне най-добре. Този форум - не толкова.
propensity
Потребител
 
Мнения: 106
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00

Re: Възлагане

Мнениеот kalahan2008 » 10 Апр 2019, 10:11

Чл. 349. (1) Ако неподеляемият имот е жилище, което е било съпружеска имуществена общност, прекратена със смъртта на единия съпруг или с развод, и преживелият или бившият съпруг, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на децата от брака, няма собствено жилище, съдът по негово искане може да го постави в дял, като уравнява дяловете на останалите съделители с други имоти или с пари.
(2) Ако неподеляемият имот е жилище, всеки от съделителите, който при откриване на наследството е живял в него и не притежава друго жилище, може да поиска то да бъде поставено в неговия дял, като дяловете на останалите съделители се уравнят с друг имот или с пари. Когато няколко съделители, отговарящи на условията по изречение първо, предявят претенции за поставяне на имота в техния дял, предпочита се онзи, който предложи по-висока цена.
(3) За вземанията за уравнение на дяловете заинтересованите могат да впишат законна ипотека.
(4) Искането за възлагане може да се направи най-късно в първото заседание след влизането в сила на решението за допускане на делбата по чл. 344, ал. 1. Имотът се оценява по действителната му стойност.
(5) Когато уравнението е парично, то заедно със законната лихва трябва да се изплати в 6-месечен срок от влизането в сила на решението за възлагане.
(6) Съделителят, в чийто дял е поставен имотът по реда на ал. 1 и 2, става негов собственик, след като изплати в срока по ал. 5 определеното парично уравнение заедно със законната лихва. Ако уравнението не бъде изплатено в този срок, решението за възлагане се обезсилва по право и имотът се изнася на публична продан. Имотът може да не бъде изнесен на публична продан и да се възложи на друг съделител, който отговаря на условията по ал. 2 и е направил искане за възлагане в срока по ал. 4, ако той заплати веднага цената, по която е оценен имотът при делбата, намалена със стойността на дела му в него. Получената сума се разпределя между останалите съделители съобразно с квотите им.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3497
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron