начало

Върховният съдия Евелина Стоянова се пенсионира Върховният съдия Евелина Стоянова се пенсионира

Безстопанствено дете, оставят му храна и го заключват

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Безстопанствено дете, оставят му храна и го заключват

Мнениеот ivanalesi » 01 Апр 2019, 20:40

Здравейте,

Mалко объркан казус. Аз съм потърпевш съсед от безстопанствено дете.
Над мен жената има дете което сега през пролетта и лятото през цялата ваканция го оставя абсолютно само в продължение на дни.
Доведения й баща живее два етажа по-надолу и уж му носи да яде, след което го заключва и то стои само. Детето си седи само и играе на компютъра, спи когато му скефне и скача/тича/хвърля някакви топчета, блъска и чука като се ядоса на компютърните игри и т.н., по всяко време от денонощието. Особено лятото е шоу понякога до 5-6 сутринта...
Детето е 4-5-ти клас вече(ако ги преминава), майка му изгони бащата може би когато то беше на 1 годинка. Тя има и друго дете, което е вече на 16-17, то живее при доведения й баща и за него със сигурност знам, че тя не позволява на бащата да го вижда или дори да говори по телефона. Предполагам нещо подобно се случва и с по-малкото дете.
И в двата случая, бащите бяха определено по-свестни от нея... тя, пък й семейството и са... емоционално нестабилни, тя е определено истерична.
Хората не са особено интелигентни, в смисъл приятеля на жената му отне 10 мин да си напише 3-те имена и да се подпише в домовата книга, а за нея не съм сигурен, че има средно-образование :)
Въпроса ми е какво е най-доброто действие което мога аз да предприема?
Да се обадя в агенция за защита на децата или в полицията когато то е само и вдига шум през нощта?
Детето не мога да си представя, че може да бъде в по-лоша обстановка.
ivanalesi
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 26 Май 2006, 01:38

Re: Безстопанствено дете, оставят му храна и го заключват

Мнениеот nikodim77 » 01 Апр 2019, 22:04

Нещо много – ама много сте се объркал! Вие не сте потърпевш, а съучастник в издевателството над това дете! Имам предвид, че до сега е трябвало отдавна да сезирате Агенция за закрила на детето, а не да се чудите какво да сторите и да искате съвет по форумите. На вас Ви пречи, че то – детето чука и вдига шум, но не Ви прави впечатление, че това дете се унищожава! Пишете:
„…уж му носи да яде, след което го заключва и то стои само.”
Само тези думи стоят (звучат) страшно!
Вашето бездействие е укоримо! Дори бих каза, че самият Вие с бездействието си сте нарушил разпоредбите на чл. 7, ал. 1 от ЗЗакрД, както и чл. 205 от НПК. Язък, че законодателя е премахнал санкцията от НК по отношение на несъобщаването за престъпно поведение! А поведението, както го описвате на родителите, предполага състава на чл. 182 от НК. Или най-малко на чл 45, ал. 4 от ЗЗакрД. (лелееее, пиша настоящето и изригвам! Не мога де се помиря с това, че някой ще си позволи да заключва дете и да го оставя на произвола на съдбата с компютър и незнам какво…)
Острият ми и непримирим тон е продиктуван от особената ми чувствителност по отношение на децата. Никое дете не се ражда за да бъде отглеждано по описания от Вас начин! Никое дете не заслужава подобна съдба. И никой няма право да бъде безразличен към подобни истории, или да се вълнува само от собственото си спокойствие!
Отидете (не им пишете сигнали и др. писмени бумащини) лично в отдел „Закрила на детето” към агенция „Социално подпомагане”. Покажете се като отговорен човек и милеещ за детето. Не им се жалвайте, че Ви пречи наВас, а им покажете загриженост (макар и неискрена), пояснете им случая подробно така както сте си направил труда да го изложите тук във форума. И дано пък те да си свършат работата като хората. (че понякога и в тези институции нещата не са както трябва).

пп. Не се бойте! Никой няма да Ви търси отговорност по цитираните от по-горе законови текстове. Представих В и ги за по- голяма яснота, а и съм в състояние на афект от това, че едно дете е в такава ситуация. Напротив, ще се покажете като човек на място – мислещ за детето!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 786
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Безстопанствено дете, оставят му храна и го заключват

Мнениеот ivanalesi » 02 Апр 2019, 00:38

Може би не съм се изразил добре, искам да се помогне на детето.
Страхувам се обаче от факта, че понеже е в апартамент който реално е собственост на доведения баща на "майката", ще дойде полицията и той ще каже... Ами аз спя тук долу, а него съм го оставил да спи горе понеже му харесва повече и съм го заключил през нощта.

Разбирате ли ме сега? Отделно имам и други притиснения, защото вече сме имали съдебни спорове с въпросното "семейство", прибягвали са до физическа саморазправа, наскоро пак имаше заплахи и т.н. На полицаите сигурно им е писнало от тях... Всъщност един от съседите е полицай.
И междудругото, аз съм единствения съсед който се разправя с тях. Другите ги е страх.
Искам така да направя, че не просто полицаите да дойдат, да разберат какво става, да съчувстват, но и да могат да действат или агенцията да може да действа. Да стане нещо, да има положително развитие. Протокола няма ефект, майката сигурно срича като го чете!

Малко емоционално, но честно казано в други държави тия деца в никакъв случай нямаше да стоят при тях, а семейството да е разкарано отдавна, отдавна!
Но имаме закони които са ултра хипер либерални към такива откачалки, може би защото са писани от други подобни откачалки и не са за 21-ви век. Сори ако някой се чувства обиден...
ivanalesi
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 26 Май 2006, 01:38


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron