Страница 1 от 1

Неизплащане на издръжка на малолетно дете

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2019, 13:57
от xristiii
Здравейте, моят казус е следния: С бащата на детето ми живяхме на семейни начела 5 години, съпроводени от скандали, психически и физически тормоз. След фактическата раздяла бащата изплащаше постановената му издръжка около година, след което спря. Срещу него беше образувано дело за увеличаване размера на издръжката с оглед на това, че детето расте , а постановената не отговаря на нуждите му. Делото беше спечелено , а след него беше образувано изпълнително при ЧСИ. Към този момент издръжка не е давана на детето от точно една календарна година. От сметката на бащата бяха удържани два месеца средства, които отидоха за покриване на таксите по образуваното дело. Та моя въпрос е да образувам ли наказателно дело и имам ли такова право след като са били задържани средства от неговата сметка, макар и да не са стигнали до мен и детето? Благодаря предварително!

Re: Неизплащане на издръжка на малолетно дете

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2019, 19:10
от doudoned
Отговорите на поставените от вас въпроси дава чл. 183 от Наказателния кодекс. За неплащане на издръжка, постановена от съда за два или повече месеци е предвидено наказание лишаване от свобода до 1 г. или пробация. Същото наказание се налага и на този, който съзнателно се постави в невъзможност да плаща издръжката било като прехвърли свое имущество или не упражнява правата си на кредитор, примерно. Деецът не се наказва, ако до постановяване на присъдата от първата инстанция заплати изцяло дължимото и не са настъпили други вредни последици. Това облекчение не се прилага повторно. Това от законова страна. Сега от практическа - следва незабавно да подадете сигнал до районната прокуратура, като желателно е да представите копие от съдебното решение, както и удостоверение от съд.изпълнител за образуваното изп. дело и какво е направено по него и какви суми са събрани. Посочете всички данни за "бащата" - адрес, тел. за връзка, месторабота, всички данни, с които разполагате. Много рядко такива дела стигат до съд и до присъда. Това, което реално ще се случи е прокурорът /в по-малките градове/ да извика бащата /в София и големите градове възлагат това на полицията/ и да го предупреди, че носи наказателна отговорност и ще бъде съден. В много случаи "бащите" се стряскат от това викане и плащат. Има и такива дебили, които това не ги плаши. Ако вашият е такъв, то и да бъде образувано наказателно производство, прокурорът ще предложи на съда да му наложи глоба по административен ред и да го освободи от наказателна отговорност /това при положение, че не е осъждан преди това за друго деяние/. Следователно това няма да ви осигури плащане на дължимото. В тази връзка, практически по-работещо е да поискате от съд. изпълнител, при който ви е делото да изпрати документи към съответната община по вашия адрес. Той знае какво трябва да се направи и какви документи да предостави. Съгласно Постановление на МС към общините има специални фондове за изплащане на неплатени издръжки, откъдето може да почнат да ви плащат издръжка /не в присъдения от съда размер, а не повече от максималния размер за присъдена издръжка, определян ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България - последно си спомням, че беше 60 лв. на месец и не ми е известно да е актуалиризан наскоро/ и то само занапред от датата на уведомяване на общината от съд.изпълнител. За минало време остава да си гоните "бащата".

Re: Неизплащане на издръжка на малолетно дете

МнениеПубликувано на: 12 Мар 2019, 21:00
от xristiii
Благодаря за отговора! Според всичко изчетено до тук стигам до извода, че се въртя в омагьосан кръг за жалост. И все пак възнамерявам да инвестирам за пореден път средства, които може би няма да имат възвращаемост, но все пак този човек трябва да разбере, че нехайството и не поетата отговорност водят до последици, а именно с образуване на наказателно дело. След което предполагам ще имам по-голям шанс за отнемане на родителските му права. Защото парадокса е голям, че за да заведа детето си на почивка извън страната, а трябва да искам разрешението на бащата, който реално е подтиснал дълбоко функцията баща. Хубава вечер!