начало

Ивайло Дерменджиев се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев се кандидатира за председател на Висшия адвокатски съвет

Неизплащане на издръжка на малолетно дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неизплащане на издръжка на малолетно дете

Мнениеот xristiii » 11 Мар 2019, 13:57

Здравейте, моят казус е следния: С бащата на детето ми живяхме на семейни начела 5 години, съпроводени от скандали, психически и физически тормоз. След фактическата раздяла бащата изплащаше постановената му издръжка около година, след което спря. Срещу него беше образувано дело за увеличаване размера на издръжката с оглед на това, че детето расте , а постановената не отговаря на нуждите му. Делото беше спечелено , а след него беше образувано изпълнително при ЧСИ. Към този момент издръжка не е давана на детето от точно една календарна година. От сметката на бащата бяха удържани два месеца средства, които отидоха за покриване на таксите по образуваното дело. Та моя въпрос е да образувам ли наказателно дело и имам ли такова право след като са били задържани средства от неговата сметка, макар и да не са стигнали до мен и детето? Благодаря предварително!
xristiii
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Мар 2019, 12:58

Re: Неизплащане на издръжка на малолетно дете

Мнениеот doudoned » 12 Мар 2019, 19:10

Отговорите на поставените от вас въпроси дава чл. 183 от Наказателния кодекс. За неплащане на издръжка, постановена от съда за два или повече месеци е предвидено наказание лишаване от свобода до 1 г. или пробация. Същото наказание се налага и на този, който съзнателно се постави в невъзможност да плаща издръжката било като прехвърли свое имущество или не упражнява правата си на кредитор, примерно. Деецът не се наказва, ако до постановяване на присъдата от първата инстанция заплати изцяло дължимото и не са настъпили други вредни последици. Това облекчение не се прилага повторно. Това от законова страна. Сега от практическа - следва незабавно да подадете сигнал до районната прокуратура, като желателно е да представите копие от съдебното решение, както и удостоверение от съд.изпълнител за образуваното изп. дело и какво е направено по него и какви суми са събрани. Посочете всички данни за "бащата" - адрес, тел. за връзка, месторабота, всички данни, с които разполагате. Много рядко такива дела стигат до съд и до присъда. Това, което реално ще се случи е прокурорът /в по-малките градове/ да извика бащата /в София и големите градове възлагат това на полицията/ и да го предупреди, че носи наказателна отговорност и ще бъде съден. В много случаи "бащите" се стряскат от това викане и плащат. Има и такива дебили, които това не ги плаши. Ако вашият е такъв, то и да бъде образувано наказателно производство, прокурорът ще предложи на съда да му наложи глоба по административен ред и да го освободи от наказателна отговорност /това при положение, че не е осъждан преди това за друго деяние/. Следователно това няма да ви осигури плащане на дължимото. В тази връзка, практически по-работещо е да поискате от съд. изпълнител, при който ви е делото да изпрати документи към съответната община по вашия адрес. Той знае какво трябва да се направи и какви документи да предостави. Съгласно Постановление на МС към общините има специални фондове за изплащане на неплатени издръжки, откъдето може да почнат да ви плащат издръжка /не в присъдения от съда размер, а не повече от максималния размер за присъдена издръжка, определян ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България - последно си спомням, че беше 60 лв. на месец и не ми е известно да е актуалиризан наскоро/ и то само занапред от датата на уведомяване на общината от съд.изпълнител. За минало време остава да си гоните "бащата".
doudoned
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 21 Сеп 2001, 10:04

Re: Неизплащане на издръжка на малолетно дете

Мнениеот xristiii » 12 Мар 2019, 21:00

Благодаря за отговора! Според всичко изчетено до тук стигам до извода, че се въртя в омагьосан кръг за жалост. И все пак възнамерявам да инвестирам за пореден път средства, които може би няма да имат възвращаемост, но все пак този човек трябва да разбере, че нехайството и не поетата отговорност водят до последици, а именно с образуване на наказателно дело. След което предполагам ще имам по-голям шанс за отнемане на родителските му права. Защото парадокса е голям, че за да заведа детето си на почивка извън страната, а трябва да искам разрешението на бащата, който реално е подтиснал дълбоко функцията баща. Хубава вечер!
xristiii
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Мар 2019, 12:58

Re: Неизплащане на издръжка на малолетно дете

Мнениеот mim2mam » 13 Мар 2020, 12:06

Извинявам се , че ще се включа в темата, но за да не задавам нова такава. Ще споделя на кратко моята ситуация и моля ако някой може да ме насочи какво да правя.
Разведена съм с три деца, които останаха при мен. Имам присъдена издръжка, която бащата не плаща и няма намерение вече повече от половин година. Да, но можете да си представите как се гледат три момчета с една заплата, и нали съм си янят, не мога да се оставя така. имам изпълнителен лист, заведох изпълнително дело за издръжка при ДСИ, започнаха проверки, не работи, никъде нищо не излизаше по справките и ...греда. Появи се МПС на негово име, което отдавна е дадено за желязо и фактически не съществува, но не е бракувано в КАТ. Отидох и това да опитам да оправя, но това МПС е запорирано поради стари задължения на бившият ми. Аз нямам номерата на въпросното МПС и документите му. Съдия-изпълнител иска документи от мен, за несъществуването на това МПС. Какво да дам? Трябва да го иска от собственника му, нали. Та въпросът ми е как да постъпя от тук нататък? Нямам средства да ходя да освобождавам от запора МПСто, нито мога да си позволя да му платя данъците за близо 8 год. Дори да се направи опис на МПСто и искане за запор, какво ще спечеля от това, МПС не съществува фактически. Въртя се в омагьосан кръг. И тъй като ми е ясно че издръжка от бащата няма да получа, целта ми беше да ми я изплащат общината, но пак....не стана
mim2mam
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Мар 2020, 11:34


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron