Страница 1 от 1

Промяна на имуществени отношения според СК

МнениеПубликувано на: 25 Фев 2019, 22:02
от voidvoid
Привет!

След приблизително цивилизован диалог, със съпругата ми решихме да се възползваме от Чл. 27. ал. 2 от СК, а именно:

(3) Съпружеската имуществена общност може да се прекрати по време на брака, ако съпрузите изберат режим на разделност или сключат брачен договор.


Изборът ни е режим на разделност. За тази цел попълнихме декларация, която предстои да заверим пред нотариус. Въпросът ми е какво се прави след тази заверка и как промяната ще достигне до агенцията по вписванията?

Нотариусът ли трябва да я впише? Аз ли трябва да занеса някъде декларацията, например в общината, където е сключен брака? Какво точно да направя? Може ли само единият съпруг да се справи с бюрократичната част, след заверката или трябва и двамата да се занимаваме.

Единственото, което намерих в закона е следното:

(2) Регистрацията се извършва служебно въз основа на уведомление от общината или кметството, в чийто регистър по гражданско състояние се съхранява актът за сключен граждански брак. Уведомлението се изпраща незабавно до териториалното звено на Агенцията по вписванията по седалището на съответния окръжен съд, в района на който се намира общината.


И то не ми помага особено.

Предварително благодаря за отговорите... :?

Re: Промяна на имуществени отношения според СК

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2019, 22:48
от Pause
Ще ви допиша, след като я заверите при нотариус трябва да попълните искане до общината в която имате сключен граждански брак за промяна на избрания режим и я приложите може само вие ако имате пълномощно иначе двамата и заплатите съответната такса.Останалото става служебно.