начало

След поголовната „сеч“ на теста „пуснаха“ всички за устния адвокатски изпит След поголовната „сеч“ на теста „пуснаха“ всички за устния адвокатски изпит

Промяна на имуществени отношения според СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Промяна на имуществени отношения според СК

Мнениеот voidvoid » 25 Фев 2019, 22:02

Привет!

След приблизително цивилизован диалог, със съпругата ми решихме да се възползваме от Чл. 27. ал. 2 от СК, а именно:

(3) Съпружеската имуществена общност може да се прекрати по време на брака, ако съпрузите изберат режим на разделност или сключат брачен договор.


Изборът ни е режим на разделност. За тази цел попълнихме декларация, която предстои да заверим пред нотариус. Въпросът ми е какво се прави след тази заверка и как промяната ще достигне до агенцията по вписванията?

Нотариусът ли трябва да я впише? Аз ли трябва да занеса някъде декларацията, например в общината, където е сключен брака? Какво точно да направя? Може ли само единият съпруг да се справи с бюрократичната част, след заверката или трябва и двамата да се занимаваме.

Единственото, което намерих в закона е следното:

(2) Регистрацията се извършва служебно въз основа на уведомление от общината или кметството, в чийто регистър по гражданско състояние се съхранява актът за сключен граждански брак. Уведомлението се изпраща незабавно до териториалното звено на Агенцията по вписванията по седалището на съответния окръжен съд, в района на който се намира общината.


И то не ми помага особено.

Предварително благодаря за отговорите... :?
voidvoid
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Фев 2019, 21:53

Re: Промяна на имуществени отношения според СК

Мнениеот Pause » 27 Фев 2019, 22:48

Ще ви допиша, след като я заверите при нотариус трябва да попълните искане до общината в която имате сключен граждански брак за промяна на избрания режим и я приложите може само вие ако имате пълномощно иначе двамата и заплатите съответната такса.Останалото става служебно.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron