начало

Прокуратурата ще си сътрудничи с ОЛАФ Прокуратурата ще си сътрудничи с ОЛАФ

Как един баща да докаже бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот valja_st » 18 Дек 2018, 11:33

Здравейте,
Мой близък се раздели с майката на детето си, като детето остана при нея. В акта за раждане не фигурира като баща - детето се води без баща. Какви са стъпките, които трябва да предприеме, за да докаже, че е баща на детето и евентуално след това да иска попечителство?
valja_st
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Окт 2018, 09:53

Re: Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот borovinka » 18 Дек 2018, 13:35

Колко голямо е детето?
Познатият ви от колко време живее с майката?
Защо не е припознал детето още при раждането, а е допуснал същото да бъде "без баща" в акта за раждане (т.е. без установен произход от бащата)?

Ключа се крие точно в института на припознаването.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1506
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот valja_st » 18 Дек 2018, 14:12

Детенцето е на 3 месеца. Бащата не е вписан в акта за раждане, защото майката не е искала - бяха в процес на раздяла още преди раждането по желание на майката. Тя е подала информация за акта за раждане в родилното - че детето е без баща.
valja_st
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Окт 2018, 09:53

Re: Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот borovinka » 18 Дек 2018, 14:22

Ето извадка от Семейния кодекс за реда за припознаване и какво се случва, ако то бъде оспорено от другия родител:

Припознаване
Чл. 64. (1) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
(2) Припознаване може да извърши и родител, навършил шестнадесет години.

Форма на припознаването
Чл. 65. (1) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването в 7-дневен срок от извършването му на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е навършило четиринадесет години, както и на Дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето.

Оспорване на припознаването (Загл. изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.)
Чл. 66. (1) Родителят или навършилото четиринадесет години дете може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.
(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаване на съобщението да предяви иск за установяване на произход.
(3) Ако припознаването бъде извършено, преди да е съставен акт за раждане на детето, и родителят заяви по реда на чл. 65, ал. 1, че няма да го оспорва, припозналият се вписва веднага в акта за раждане като родител. Оспорване на припознаването от родителя след съставяне на акта за раждане не се допуска.
(4) Ако при припознаването детето е малолетно, то може да го оспори по съдебен ред до една година от навършването на пълнолетие или от узнаването на припознаването, ако узнаването е станало по-късно. Ако искът бъде уважен, припознаването се заличава със съответна бележка в акта за раждане.
(5) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Извън случаите по ал. 1 и 4 припознаването може да бъде оспорено по съдебен ред чрез иск, предявен в едногодишен срок от извършването му, от Дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето и от прокурора.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1506
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот valja_st » 18 Дек 2018, 14:26

Благодаря!
valja_st
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Окт 2018, 09:53


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron