начало

КС ще решава за втори път за необжалваемостта на общите устройствени планове КС ще решава за втори път за необжалваемостта на общите устройствени планове

Как един баща да докаже бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот valja_st » 18 Дек 2018, 11:33

Здравейте,
Мой близък се раздели с майката на детето си, като детето остана при нея. В акта за раждане не фигурира като баща - детето се води без баща. Какви са стъпките, които трябва да предприеме, за да докаже, че е баща на детето и евентуално след това да иска попечителство?
valja_st
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Окт 2018, 09:53

Re: Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот borovinka » 18 Дек 2018, 13:35

Колко голямо е детето?
Познатият ви от колко време живее с майката?
Защо не е припознал детето още при раждането, а е допуснал същото да бъде "без баща" в акта за раждане (т.е. без установен произход от бащата)?

Ключа се крие точно в института на припознаването.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1503
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот valja_st » 18 Дек 2018, 14:12

Детенцето е на 3 месеца. Бащата не е вписан в акта за раждане, защото майката не е искала - бяха в процес на раздяла още преди раждането по желание на майката. Тя е подала информация за акта за раждане в родилното - че детето е без баща.
valja_st
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Окт 2018, 09:53

Re: Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот borovinka » 18 Дек 2018, 14:22

Ето извадка от Семейния кодекс за реда за припознаване и какво се случва, ако то бъде оспорено от другия родител:

Припознаване
Чл. 64. (1) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
(2) Припознаване може да извърши и родител, навършил шестнадесет години.

Форма на припознаването
Чл. 65. (1) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването в 7-дневен срок от извършването му на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е навършило четиринадесет години, както и на Дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето.

Оспорване на припознаването (Загл. изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.)
Чл. 66. (1) Родителят или навършилото четиринадесет години дете може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.
(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаване на съобщението да предяви иск за установяване на произход.
(3) Ако припознаването бъде извършено, преди да е съставен акт за раждане на детето, и родителят заяви по реда на чл. 65, ал. 1, че няма да го оспорва, припозналият се вписва веднага в акта за раждане като родител. Оспорване на припознаването от родителя след съставяне на акта за раждане не се допуска.
(4) Ако при припознаването детето е малолетно, то може да го оспори по съдебен ред до една година от навършването на пълнолетие или от узнаването на припознаването, ако узнаването е станало по-късно. Ако искът бъде уважен, припознаването се заличава със съответна бележка в акта за раждане.
(5) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Извън случаите по ал. 1 и 4 припознаването може да бъде оспорено по съдебен ред чрез иск, предявен в едногодишен срок от извършването му, от Дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето и от прокурора.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1503
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Как един баща да докаже бащинство

Мнениеот valja_st » 18 Дек 2018, 14:26

Благодаря!
valja_st
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Окт 2018, 09:53


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron