начало

Прокуратурата ще си сътрудничи с ОЛАФ Прокуратурата ще си сътрудничи с ОЛАФ

"Леля ми ме съди"

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


"Леля ми ме съди"

Мнениеот archyjr » 16 Дек 2018, 14:50

Привет на всички читатели и потребители на lex.bg.

Не съм сигурен дали тук е правилното място да повдигна тази тема, но от личен опит знам, че мнозина от присъстващите биха се отзовали. Щом вече сте тук, то заглавието си е свършило отлично работата и макар леля ми да НЕ ме съди, то действително ме заплаши с това.

За да разясня изцяло ситуацията ще се наложи да се върна няколко месеца назад във времето. На 21-ви септември почина дядо ми, оставяйки след себе си спестовен влог с немалка сума. Тъй като състоянието му бе доста влошено и преди повече от 5 години, по-голямата част от общите спестявания на дядо се прехвърлят по спестовен влог на името на баба. Тъй като те са възрастни хора, периодично са внасяли годишните си спестявания, като за целта всеки път са отваряли нов 12 месечен спестовен влог. По този начин на името на баба ми имаше цели 6 спестовни влога, а за дядо ми бе отворен допълнителен 7-ми. В деня след смъртта на дядо бях помолен от баба ми да прегледам всички документи и съдействам при разделянето на наследството. Работата можеше и да бъде свършена от леля ми, но семейните отношения между тях никога не са били топли. Висша форма на неприязъм не би следвало да бъде окачествявана с любовта на една дъщеря към своята майка. С визити два пъти годишно се третира зъболекарския кабинет, а не апартамента на родителите ти. За да не се отклонявам повече, ще кажа че успешно закрихме всички 6 влога, прехвърляйки общата сума в разплащателна сметка на името на баба ми. От новооткритата сметка получих паричен превод, а в основание бе записано "ПОКУПКА НА ЖИЛИЩЕ". Всички процедури бяха спазени от банковия служител, който кратко, точно и ясно попита дали това е желанието на баба ми, осъзнава ли каква сума се прехвърля. В отговор, баба ми с усмивка на лице заяви "да имат младите, за нас вече е късно" и подписа документите. На следващия ден отново бяхме в банката, за да закрием отворената разплащателна сметка и прехвърлим остатъчната сума в нов 12 месечен спестовен влог на името на баба ми. До тук всичко изглежда наред. След като събрах и окомплектовах всички документи ги оставих вкъщи, а не при баба ми. Тя каза, че не и трябват и е по-добре да стоят при нас.

Два месеца по-късно, дни преди коледните празници, с мен се свързва леля ми, която на висок тон започва да разпитва защо всички документи са при нас, каква сума съм прехвърлил сам на себе си и как това било подмолно от наша страна. Заплаши да изкара майка си, моята баба, невменяема, за да отмени извършения паричен превод преди близо 2 месеца. След като явно й се стори доста абсурдно, каза че ще се заеме с изкарването на юридически документ, с който аз се задължавам да получа тази сума срещу гледане. Нещо, което аз и моите родители правим цял живот и никога не сме си помисляли да е другояче. В резултат се разбрахме да получи всички документи на отворените спестовни влогове, както и смъртния акт на дядо ми + удостоврение за наследници. Останалата от дядо ми сума ще бъде изтеглена с присъствието на тримата живи наследници.

След разговора обсъдих случая и с адвокат, мой личен приятел, който категорично заяви, че претенциите на леля ми са неоснователни и емоционално проявени. В допълнение, не е възможно да се изкара документ за невменяемост със задна дата, да не говорим, че всички близки, съседи и лекари отлично познават семейството ни и винаги биха застанали на наша страна. Вторият документ, с който аз би следвало да се задължа да "гледам" баба си също не би имал тежест, тъй като при евентуалното му подписване, условията в него влизат от датата на подписване. Абсурдни ситуации, в които не съм предполагал, че бих могъл да попадна.

Ако някой е изчел всички редове до тук, нека сподели своето виждане за ситуацията. Не бих желал да коментирам замесените морални ценности, защото ще се измести тежестта на казусната ситуация, но съм склонен да отговоря и на странични въпроси ако ще подпомогне качеството на дискусията.

Поздрави!
archyjr
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Дек 2018, 14:45

Re: "Леля ми ме съди"

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Дек 2018, 18:39

Значи, бракът е по новия Семеен кодекс и баба Ви си има правата над паричните влогове. Дотук е ясно.

Другото са брътвежи и скимтене. Не може се води дело от лелята.

Еми това е.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4942
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: "Леля ми ме съди"

Мнениеот archyjr » 16 Дек 2018, 20:36

Ако приемем, че общата сума от всички влогове се класицифира като съпружеска имуществена общност на баба ми и дядо ми, въпреки че 6 от всичките 7 влога са на името на баба ми, то възможно ли е третата страна, в случая леля ми, да има легални претенции как нейната майка борави със собствените си средства?

Друг въпрос е основанието, изписано при превеждане на въпросната сума към моята сметка, а именно "покупка на жилище". Това означава ли, че с превеждането на тази сума, баба ми закупува недвижим имот посредством мен? Ако отговора е да, то би ли следвало въпросния имот да се води на името на баба ми и по този начин леля ми отново да има наследствени права върху него? Тъй като към днешна дата с моя адвокат работим именно в тази насока, сключването на двустранно подписано и нотариално заверено споразумение, с което баба ми декларира, че безвъзмездно извършва паричния превод, породен единствено от желанието да финансира закупуването на жилище, собственост на мен, нейния внук, би предотвратило каквито и да е бъдещи претенции от страна на леля ми?
archyjr
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Дек 2018, 14:45

Re: "Леля ми ме съди"

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Дек 2018, 06:43

Не може да има никакви претенции, нито даже баба Ви.
Тук има омесване на едни (ние юристите си ги наричаме така - "правни фигури", тоест - научни неща, но те са важни - за да се отделят едно от друго работите), взаимоотношения. Имаме дори плащане в полза на трето лице. Но практическа загадка - няма - просто трябва да се удържи няколко месеца гнева на лелята.

Задължително платете на адвоката си - просто ще Ви трябва и за друго, пък и то си е цена за услугата.

Дарение по същество няма. Има транзитно плащане в полза на трето лице. Дарението е сложна композиция, трябва да е писмено, отделно като документ, въобще - да има и съгласие на надарения, тоест на който получава. Не може ме надариш по телефона. Ми ако не искам.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4942
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: "Леля ми ме съди"

Мнениеот archyjr » 17 Дек 2018, 12:27

Към днешна дата адвоката ми ме посъветва да оформим двустранното споразумение, с което баба ми декларира, че преведената сума е безвъзмездно дарение. Ще бъдат поместени и още няколко допълнителни точки, които гарантират моята сигурност при наличие на бъдещи подобни случки.

Тъй като бяхте изключително полезен, @ivan_lawyer, считате ли подобни действия за необходими?
archyjr
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Дек 2018, 14:45

Re: "Леля ми ме съди"

Мнениеот archyjr » 17 Дек 2018, 13:33

РАЗВРЪЗКА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ЧАСОВЕ:

Проведох телефонен разговор с баба си, която изцяло стои зад първоначалната си позиция и няма никакви претенции както върху преведената сума, така и върху евентуалния бъдещ имот. Доколкото успях да разбера, леля ми настоява да получи останалата част от спестовния влог и всичко щяло да бъде наред. Баба ми е съгласна на този вариант, разбирам напълно защо, но аз настоях да забавят нещата и не извършват нищо без моето физическо присъствие.

Възможно ли е това да рефлектира негативно върху нас за в бъдеще?
archyjr
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Дек 2018, 14:45

Re: "Леля ми ме съди"

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Дек 2018, 23:02

Няма нищо притеснително.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4942
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron