начало

Очаквам вето на закона за извънредното положение, но то загуби смисъла си Очаквам вето на закона за извънредното положение, но то загуби смисъла си

Неплатена издръжка на дете над 16г.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неплатена издръжка на дете над 16г.

Мнениеот desislava82 » 30 Ное 2018, 21:45

Здравейте, имаме следният казус:След развод, бащата е осъден да изплаща издръжка на детето си.След плащането на няколко вноски спира.Майката опитва да извади изпълнителен лист от съда на база съдебното решение, но се оказва че тъй като детето е навършило 16 г. е необходим неговият подпис.Детето отказва да подпише и от адвоката разбираме,че нищо неможе да се направи, дори и за дължимите вноски от бащата за период от около 2 години преди детето да навърши 16г.
Вярно ли е, че майката няма как да търси правата си за периода преди навършване на 16г. на детето без съгласието и подписа на детето?
desislava82
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Ное 2018, 21:36

Re: Неплатена издръжка на дете над 16г.

Мнениеот katerinakuch » 02 Мар 2019, 20:53

Майката може да потърси правата си. Може да потърси издръжка за детето си поне за три години назад. Подписът на детето е ирелевантен.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1072
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Неплатена издръжка на дете над 16г.

Мнениеот bvoykov » 03 Мар 2019, 00:30

Първо, правото на издръжка не е право на майката, която е един от родителите, а на детето. Това е видно от разпоредбата на чл. 142, ал. 2 от Семейния кодекс (СК): "Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца..."
Второ, съгласно чл. 4 от Закона за лицата и семейството (ЗЛС): "Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.", а според чл. 28, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК): "Непълнолетните и ограничено запретените извършват съдопроизводствените действия лично, но със съгласието на родителите или попечителите си." Детето в този случай е навършило 16 г. и затова се води за непълнолетно. Като такова и като носител на правото на издръжка, за да може да бъде изваден изпълнителен лист, което е процесуално действие, регламентирано в ГПК, е необходимо на молбата за издаване на изпълнителен лист да има подпис както на майката, така и на детето. За мен е очевидно, че не е без значение обстоятелството дали има подпис на детето или не и горецитираните законови текстове го потвърждават с пълна сила.
Издръжка за минало време може да се търси само до една година назад - чл. 149 СК: "Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска". Само че тази разпоредба е неотносима към Вашия случай, защото за тези две години бащата вече е бил осъден да плаща издръжка и следователно същата е била дължима, докато чл. 149 СК има предвид, когато все още няма съдебно решение за плащане на издръжка - за периода от 1 година преди завеждането на иска за издръжка. Явно детето е било още на 13 години, когато бащата е бил осъден. Съдът в решението си е постановил от кога издръжката е била дължима. С изпълнителен лист, при образувано изпълнително дело при съдебен изпълнител, можете да търсите всички суми, дължими от момента, посочен в съдебното решение, до настоящия момент, стига бащата да има имущество, срещу което може да се насочи принудително изпълнение.
Или, на кратко казано, адвокатът Ви най-вероятно е прав.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 258
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron