начало

Отварят фитнесите и спортните зали Отварят фитнесите и спортните зали

Неплатена издръжка на дете над 16г.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неплатена издръжка на дете над 16г.

Мнениеот desislava82 » 30 Ное 2018, 21:45

Здравейте, имаме следният казус:След развод, бащата е осъден да изплаща издръжка на детето си.След плащането на няколко вноски спира.Майката опитва да извади изпълнителен лист от съда на база съдебното решение, но се оказва че тъй като детето е навършило 16 г. е необходим неговият подпис.Детето отказва да подпише и от адвоката разбираме,че нищо неможе да се направи, дори и за дължимите вноски от бащата за период от около 2 години преди детето да навърши 16г.
Вярно ли е, че майката няма как да търси правата си за периода преди навършване на 16г. на детето без съгласието и подписа на детето?
desislava82
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Ное 2018, 21:36

Re: Неплатена издръжка на дете над 16г.

Мнениеот katerinakuch » 02 Мар 2019, 20:53

Майката може да потърси правата си. Може да потърси издръжка за детето си поне за три години назад. Подписът на детето е ирелевантен.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1140
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Неплатена издръжка на дете над 16г.

Мнениеот bvoykov » 03 Мар 2019, 00:30

Първо, правото на издръжка не е право на майката, която е един от родителите, а на детето. Това е видно от разпоредбата на чл. 142, ал. 2 от Семейния кодекс (СК): "Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца..."
Второ, съгласно чл. 4 от Закона за лицата и семейството (ЗЛС): "Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.", а според чл. 28, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК): "Непълнолетните и ограничено запретените извършват съдопроизводствените действия лично, но със съгласието на родителите или попечителите си." Детето в този случай е навършило 16 г. и затова се води за непълнолетно. Като такова и като носител на правото на издръжка, за да може да бъде изваден изпълнителен лист, което е процесуално действие, регламентирано в ГПК, е необходимо на молбата за издаване на изпълнителен лист да има подпис както на майката, така и на детето. За мен е очевидно, че не е без значение обстоятелството дали има подпис на детето или не и горецитираните законови текстове го потвърждават с пълна сила.
Издръжка за минало време може да се търси само до една година назад - чл. 149 СК: "Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска". Само че тази разпоредба е неотносима към Вашия случай, защото за тези две години бащата вече е бил осъден да плаща издръжка и следователно същата е била дължима, докато чл. 149 СК има предвид, когато все още няма съдебно решение за плащане на издръжка - за периода от 1 година преди завеждането на иска за издръжка. Явно детето е било още на 13 години, когато бащата е бил осъден. Съдът в решението си е постановил от кога издръжката е била дължима. С изпълнителен лист, при образувано изпълнително дело при съдебен изпълнител, можете да търсите всички суми, дължими от момента, посочен в съдебното решение, до настоящия момент, стига бащата да има имущество, срещу което може да се насочи принудително изпълнение.
Или, на кратко казано, адвокатът Ви най-вероятно е прав.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 296
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron