начало

Върховният съдия Евелина Стоянова се пенсионира Върховният съдия Евелина Стоянова се пенсионира

Проблеми с наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Проблеми с наследство

Мнениеот vasipan » 07 Окт 2018, 22:38

Здравейте,
търсих тема в която да е описан моя казус, но намирам подобни само, затова се извинявам, ако има такава, но съм я изпуснала.
Проблема е следния, баща ни почина преди 18 г., майка почина началото на тази година, като нейни наследници сме само аз и сестра ми. Наследихме апартамент и в момента празен парцел на който имаше къща преди години и я събориха за строеж. Поради много собственици на този парцел, строежа се забави близо 10г. В момента тече процедура със строителна фирма за застрояване на блок, тъй като наследниците сме две, ни обезщетяват с два апартамента. Сестра ми живее в апартамента, където беше и майка ми, преди да почине, аз живея под наем. Проблема е в това, че сестра ми отказва да ми плати половината от апартамента, която ми се полага, не иска да го продаваме и да разделим парите. Не иска и да ми припише половината от парцела, като съответно аз и прехвърля половината от апартамента. Това, което иска е да си живее в апартамента без да го делим и в същото време да получи апартамент от парцела. Аз нямам други недвижими собствености, освен наследените от майка ни, тя има помещение със статут на магазин. Когато се опитвам да разговарям с нея ми казва, че не мога да я мръдна от апартамента докато малкия племенник, не навърши 18г., тоест още близо 10г. Казва ми да си ползвам моя дял от апартамента, но той е неделим, няма как да се обособят два отделни апартамента, въпреки, че е голям, а и това е свързано с разходи, които аз не мога да си позволя. Просто искам да разделим наследството, защото вече два пъти получавам и запори на заплатата, заради неплатени сметки, които не съм натрупала аз, живея под наем и това също ми натежава финансово. Какви права имам и какво мога да направя в случая.
Благодаря предварително за помощта.
vasipan
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Окт 2018, 21:54

Re: Проблеми с наследство

Мнениеот propensity » 08 Окт 2018, 00:51

При всички положения ще ви трябва адвокат, ако искате конкретни резултати.

В кратък текст, стъпките са няколко.

Да изпратите нотариална покана на сестра ви, с която указвате, че ползва ваша идеална запазена част без вие да имате достъп да нея, за което трябва да ви плаща месечен наем, посочен от вас, по начин отново посочен от вас.

Тази покана е прекурсор за отправяне на иск към съда с молба да раздели общите имоти със сестра ви.

Съдът ще разгледа наследствената маса от активи, оставени след майка ви и ще прецени дали сумарно имотите и вещите могат да бъдат разделени в два отделни дяла. Например: апартамент и нива и кола + магазин във втори дял, при положение, че има материален паритет между два дяла, т.е. единият дял да е приблизително равен на другия.

Оттам или вие сключвате споразумение кой какво да вземе и спирате делото, или оставяте на съда да извърши подялбата с т.н. 'хвърляне на чоп'. На кой каквото се падне.

Ако вещото лице, което ще оцени наследствените активи на майка ви заключи, че сумарно имотите са неподелими, съдът (във фаза 2 от делбеното дело) ще постанови решение, с което да ги изнесе на публична продан. Оттам вие ще сезирате ЧСИ за да извърши проданта по същество.

Ако сестра ви живее в момента и е живяла в апартамента на майка ви към момента на нейната смърт, и няма друго жилище към момента на делбата, може да пожелае от съда да й възложи целия апартамент, като я осъди да ви заплати на вас полагащия ви се дял.

Ако всичко върви по исков ред, в края на фаза 2 от делбата съдът ще вземе под внимание и нотариалната покана за наем и ще се произнесе дали да ви отсъди наеми със задна дата от момента на поканата до влизане на сила на решението, ако не ви е плащала.

В повечето случаи хората се разбират, защото имат общ инетерес да го направят, вместо да потъват финансово в държавни такси и хонорари, но така или иначе трябва да покажете на сестра ви, че сте сериозна и ще търсите правата си.

Всичко това са хипотези и нюанси, които да начартят какъв е редът. "Вземете си адвокат" не е клише. Адски много обемисто и сложно нещо е с многобройни незнайни и подводни камъни по целия процес.
propensity
Потребител
 
Мнения: 283
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС

Re: Проблеми с наследство

Мнениеот teogeo » 12 Окт 2018, 22:24

propensity написа:При всички положения ще ви трябва адвокат, ако искате конкретни резултати.

В кратък текст, стъпките са няколко.

Да изпратите нотариална покана на сестра ви, с която указвате, че ползва ваша идеална запазена част без вие да имате достъп да нея, за което трябва да ви плаща месечен наем, посочен от вас, по начин отново посочен от вас.

Тази покана е прекурсор за отправяне на иск към съда с молба да раздели общите имоти със сестра ви.


А може "две в едно" - направо с исковата молба за делба да я "поканите" :) + искане по чл. 344, ал. 2 от ГПК с исковата молба за делба. Махнете ги тия нотариални покани :)
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1532
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron