начало

Търсят се трима членове на КАК, документи се събират до 8 февруари Търсят се трима членове на КАК, документи се събират до 8 февруари

Обезпечителни мерки при установяване на произход

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обезпечителни мерки при установяване на произход

Мнениеот gerganagogova » 04 Окт 2018, 09:58

Здравейте,

Затруднена съм от следния казус: Жена ражда дете от мъж, с когото не са сключили граждански брак. Жената няма полов контакт с други мъже, освен с биологичния баща на детето, т.е. презюмираме, че този факт би се доказал пред съда безспорно, но бащата така и не припознава детето. Няколко месеца след раждането на детето, биологичният му баща почива. Майката на детето желае произходът от баща му да бъде ясен, поради което иска да подаде иск по чл. 69 от СК срещу наследниците на биологичния баща на детето й.

Тук идва интересната част от казуса: представяме си, че починалият има завидно имущество. Въпросът е: какви обезпечителни мерки могат да се наложат, ако такива изобщо биха могли да се наложат, върху имуществото на починалия, за да може, след като приключи делото по чл. 69 СК, детето да има, все пак, някакво имущество. Предполагаме, че наследниците на починалия са недобросъвестни и биха намерили начин да премахнат имуществото на наследодателя си, докато все още те са единствените му наследници.

Моля за помощ, тъй като не можах да намеря нищо в съдебната практика, което да ми помогне да измисля какви, ако изобщо някакви, обезпечителни мерки биха били наложени в случая.
Последна промяна gerganagogova на 04 Окт 2018, 10:21, променена общо 1 път
gerganagogova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Окт 2018, 09:30

Re: Обезпечителни мерки при установяване на произход

Мнениеот borovinka » 04 Окт 2018, 10:09

Интересен и рядък казус. Следя развитието му. За сега нямам категоричен отговор какви мерки бихте могли да искате (ако въобще са допустими). Ще почета, ще помисля и ще ви пиша.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1506
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Обезпечителни мерки при установяване на произход

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Окт 2018, 11:54

40 лева е експериментът, и изобщо не е ясна подсъдността, вида на имуществото.

Наистина екзотичен казус, може да се пробва и с обезпечение на бъдещ иск, а може и с молба за обезпечение на доказателства.

Освен това не подценявайте приемането на имуществото под опис - запечатване чрез Районен съд.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4942
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Обезпечителни мерки при установяване на произход

Мнениеот bvoykov » 11 Окт 2018, 15:29

По мое мнение, ако знаете какво имущество е налице и можете да го конкретизирате, не би трябвало да имате проблем с обезпечителните мерки. Именно това е и идеята на обезпечението на бъдещ иск, както е казано по-горе като вариант, но все пак Вие трябва да знаете какъв иск точно да предявите, защото имате 1-месечен срок да сторите това, при което обезпечителните мерки ще бъдат вдигнати. Винаги, освен иска за установяване на произход, можете да предявите едновременно и други искове срещу предполагаемото наследствено имущество, по които вече налагането на обезпечителни мерки би било допустимо. Очевидно обаче, ако го направите в една и съща искова молба, съдът ще постанови същите да бъдат гледани отделно, поради това, че искът по чл. 69 СК подлежи на разглеждане в отделно производство, в което други имуществени искове освен издръжка и там онова обезщетение, което осиновеният може да претендира, не се допускат. Винаги по другото дело обаче според мен може да се позовете на преюдициалността на иска по чл. 69 СК спрямо исковете, насочени срещу наследственото имущество, и да искате спирането на същите на основание чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК, докато не приключи процесът по установяването на произхода. Издирването на недвижимите имоти може би ще е по-лесно... там, дори според ТР 6/2013 г. на ОСГТК може и да не Ви трябват обезпечителни мерки, ако предявите обусловен от изхода на иска за произход положителен установителен или ревандикационен иск за наследствени недвижими имоти, защото според т. 4, когато вписването на исковата молба има защитно-оповестително действие обезпечение на висящ иск е недопустимо, само на бъдещ е възможно, заради самото действие на вписването, което ВКС явно "приравнява" на възбраната. Интересно защо тогава в т. 3 пък се казва, че е налице обезпечителна нужда по искове за собственост с налагане на възбрана, като в следващата точка стеснява приложението ѝ само до бъдещи искове за собственост... но както и да е.
Поне аз това виждам също като вариант, може и да не разсъждавам правилно.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 296
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron