начало

Не познавам никой от парламентарните квоти във ВСС. Забранявам ви да пишете във Фейсбук Не познавам никой от парламентарните квоти във ВСС. Забранявам ви да пишете във Фейсбук

Право на наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Право на наследство

Мнениеот eti63 » 18 Сеп 2018, 11:21

Здравейте,
Имам следния неразрешим казус-
След смъртта на Лицето Х ,което е едноличен собственик на ЕООД ,разведен,с две деца от първи брак,и едно дете от друга връзка .Едното дете от първия брак е починало преди наследодателя /баща си/.
В удостоверението за наследници са изброени трите деца,както и под 3.1-майката,на починалото дете,която е жива,и 3.2-бащата,починалия.
Наследник 3,починалия преди баща си няма низкостоящи наследници-деца и внуци,има само жива майка,която е упомената в т.3.1 на УН.
Майката на починалия наследник ,е бивша съпруга на наследодателя.
Въпросът е-починалия преди баща си син,който няма деца и внуци,а жива само майка, има ли право на дял от наследството или то се разделя между другите две деца?
Защо майкате е упомената в УН,значи ли ,че наследява тя дела на сина си или не?
Ще бъда благодарна,на всеки ,който отдели време и ми разясни този казус.
eti63
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Авг 2018, 08:31

Re: Право на наследство

Мнениеот ykovachev » 18 Сеп 2018, 13:31

Пишат си ги тия удостоверения ей така, колкото да се намират на работа.
Синът, след като е починал преди баща си, няма как да го наследи. За тези случаи си има изрично правило, вижте чл. 10, ал. 1 от Закона за наследството. Наследяването по право на заместване се допуска само по отношение на посочените в разпоредбата лица.
При липса на низходящи, живите възходящи наследяват детето си и ако то беше починало след бащата, майката щеше да получи неговото наследство (включващо и наследеното от баща му). Само че в случая е обратното (майката и бащата са били наследници по закон на детето), за майката не се предвижда право на заместване и тя няма какво да наследява от бащата.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1908
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Право на наследство

Мнениеот vili_spasova » 18 Сеп 2018, 13:45

Здравейте.
Г-н Ковачев ме е изпреварил. И е отговорил абсолютно точно. В Закона за наследството, чл. 10 право на заместване е предвидено само за низходящите. Майката е възходящ и не е в кръга, посочен от закона. Звачи наследството ще се разпредели между останалите живи деца.

Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
(2) Починалите преди наследодателя или недостойни негови братя и сестри се заместват само от своите деца или внуци.
(3) Наследяването в тези случаи става по коляно.
(4) Заместването се допуска и в полза на лице, което се е отказало от наследството на възходящия, когото замества, или което е недостойно да наследи същия.
http://www.audibg.com

Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 746
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Право на наследство

Мнениеот ykovachev » 18 Сеп 2018, 13:48

Здрасти, Вили, добра среща!
Няма нужда да ме господиносваш, дано по-често се срещаме тук от старата гвардия отговарящи :)
eti63, вече няма нужда да търсите и Закона за наследството :)
Объркването идва от това, кой кога е починал и не знам защо разните пишУщи тия удостоверения се случва да смятат, струват, все едно винаги децата са преживели родителите си, а не винаги е така, за съжаление.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1908
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron