начало

Удължават извънредното положение до 13 май Удължават извънредното положение до 13 май

Аборт по желание / медицински показания?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Аборт по желание / медицински показания?

Мнениеот mamarinov » 19 Юли 2018, 19:02

Здравейте.
Жена на възраст над 35 г. иска да направи аборт, но е пропуснала законовия срок за аборт по желание - до 12 седмица. След този срок законът допуска аборт по медицински показания (Наредба на МЗ №2 от 01.02.1990 г. за условията и реда за изкуствено прекъсване на бременността, изменена и допълнена в ДВ бр.89/31.10.2000 г.). За да се допусне, се свиква комисия, която да го разреши. Заболяванията, заради които се допуска аборт по медицински показания, за изброени в приложение №2 към гореспоменатата наредба. Едно от тях е "възраст на жената под 16 и над 35 г.".
Въпросът ми е: комисията длъжна ли е да уважи искането на жената, позовала се на възрастта си, или го прави само ако прецени, че въпросното "заболяване" (в случая възрастта) може да доведе до някаква опасност?
mamarinov
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 30 Яну 2015, 20:30

Re: Аборт по желание / медицински показания?

Мнениеот nikodim77 » 19 Юли 2018, 22:26

Добре де! Цитирате наредба, в която е даден (що-годе) отговор на поставения въпрос, който всъщност е по-скоро въпрос за медицински форум. :roll:
Прочетете чл. 14 и чл. 15 от същата наредба...
Дали е длъжна комисията да се съобрази с желание на пациент зависи от това, с кои нормативни документи наистина е длъжна да се съобрази. Та, от тук виждаме, че възрастта на пациентката дава зелена светлина на комисията, следва да се вземе предвид и НАРЕДБА № 19 от 22 декември 2014 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, в чието съдържание е налице следното:
1. „Аборт“ е загуба или прекъсване на бременност, преди плодът (плодовете) да е (са) станал(и) потенциално жизнеспособен (жизнеспособни) по критериите, дефинирани в т. 17.
17. „Потенциална жизнеспособност“ е теоретична способност на плода да води извънутробен живот. Плодът се определя като потенциално жизнеспособен, ако отговаря на следните критерии:
а) телесна маса при раждането 800 и повече грама и/или гестационна възраст 26 и повече г.с. – независимо дали плодът е роден жив, или мъртъв;
б) телесна маса при раждането под 800 грама и/или гестационна възраст под 26 г.с. – при условие че плодът е роден жив и е живял поне 3 денонощия.

А това, че възрастите под 16 и над 35 години се водят заболявания е във връзка с определянето на рисковите бременности в цитираната от мен наредба, по-кокретно в § 1.
точки 4 и 5
И така, ако обаче пациентът реши да цитира тези норми на комисията с оглед на това да я задължи, може би членовете на същата многократно ще пожелават на майка му да забременее... :wink:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 543
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron