начало

Въвеждане на абсолютна давност в ЗЗД Въвеждане на абсолютна давност в ЗЗД

Брак в България, развод в Австрия - чии закони важат?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Брак в България, развод в Австрия - чии закони важат?

Мнениеот tymbusku » 30 Юни 2018, 11:53

Сестра ми живее и работи над 10 години в Австрия. Запозна се там с австриец, любов, годеж и се ожениха в България. И двамата живееха и работеха в Австрия. Няколко години щастие, после ги удари кризата, на него бизнеса му се разпадна и оттам почнаха проблемите и в отношенията...Които доведоха постепенно до темата за развод.

Понастоящем сестра ми се изнесе от дома им, и живее на квартира.
Тя така и не взе австрийско гражданство, защото австрийците не позволяват двойно - да запази и българското гражданство, а само едно. Сестра ми твърдо държи да си има българско граждаство, така че предпочете него.

Към днешна дата тя работи на трудов договор и си плаща разходи и квартира с нейни пари.

Той има имот земя и къща - която изплаща на банката, но земята си е негова. Има и нов малък бизнес, който му носи пари. Имаше фирма, после я закри и сега нещата там са в сивата икономика - не декларира приходите си и не плаща данъци, но бизнес върти.

Преди дни съпругът ходил при социалните да се жалва, че няма стабилни доходи, и те му казали, че тъй като жена му работи, при развод - тя - като работещ партньор - трябва да му плаща издръжка. Според австрийските закони.
Та снощи той се обадил на сестра ми и й сервирал новината.

Но той има имоти и бизнес, и претендира за издръжка? Австриец е.
Тя е българка на една заплата и плаща квартира и собствената си издръжка.
Вината за развода е негова и тя може да я докаже.

По чии закони трябва да се направи разводът, при положение че е сключен в България(и двамата са в Австрия последните 10 години)?
Ако се направи в Австрия, как тя да претендира, че не дължи издръжка на съпруга си?
tymbusku
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Юни 2018, 12:12

Re: Брак в България, развод в Австрия - чии закони важат?

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Юни 2018, 13:08

Водя в момента няколко чуждестранни дела.
Характерно за Австрия е - да не попадаш там. Това е основната цел. Ако попаднете е много скъпо - поне най-малката беля. Иначе са им много странни законите там.

Може да избързате да изведете развода в България, например в български съд.
Формулярите са лесни и даже ги има на стената на съда, дъра-бъра, искам развод и така.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4888
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Брак в България, развод в Австрия - чии закони важат?

Мнениеот bvoykov » 02 Юли 2018, 12:29

Това, чии закони важат, се определя от Регламент № 1259/2010 г. на Европейския съюз, защото както Република България, така и Република Австрия са държави членки на Съюза, а Регламентът има пряко и непосредствено действие, тоест правилата, заложени в него, са задължителни за всеки един съд, независимо от националността, на територията на ЕС. Чл. 8 от Регламента ни казва чие право ще е приложимо в този случай, като са изброени няколко хипотези:
а) правото на държавата на обичайно местопребиваване на съпрузите към момента на сезиране на съда; или, ако не е изпълнено това,
б) правото на държавата на последно обичайно местопребиваване на съпрузите, при условие че това пребиваване е приключило не повече от една година преди сезирането на съда, и ако единият от съпрузите все още живее в тази държава към момента на сезиране на съда; или, ако не е изпълнено това,
в) правото на държавата, чиито граждани са съпрузите към момента на сезиране на съда; или, ако не е изпълнено това,
г) правото на държавата на сезирания съд.
От данните, които излагате в темата поне аз разбирам, че сестра Ви все още живее и работи в Австрия, което означава, че нейното "обичайно местопребиваване" е все още там. Обичайното местопребиваване на съпругa ѝ също се намира в Австрия, поради което тук ще се приложи подточка "а" от чл. 8, тоест последиците от развода ще се регламентират от австрийското право, което аз не познавам и не знам кой на кого и при какви обстоятелства дължи издръжка. Най-добрият вариант е винаги, ако е възможно, да се опитате да се споразумеете и да се разделите по живо по здраво.
До колко разводът може да бъде воден пред български съд, аз лично съм скептичен по отношение на тази възможност, ако сестра Ви все още е в Австрия, защото този въпрос, пред кой съд следва да стане разводът, отново се урежда с Регламент на ЕС и по-точно Регламент 2201/2003 г. Според чл. 3 от Регламента компетентни по този въпрос следва да бъдат австрийските съдилища, защото и двамата съпрузи пребивават там. Има възможност делото да се заведе и пред български съд, но в този случай сестра Ви трябва да е живяла най-малко шест месеца в България преди да е завела делото. Ако това условие не е изпълнено, по принцип съдът следва да откаже да разгледа делото. Дори обаче да бъде компетентен българският съд, той отново следва да приложи австрийското законодателство, защото пък ще е приложима подточка "б" от Регламент 1259/2010. Има обаче вариант, в който разводът може да стане по българското законодателство и пред български съд и това е ако сестра Ви е живяла повече от една година на територията на България.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 282
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron