начало

Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса

Давност на издръжка по изпълнително дело от преди 11 години

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давност на издръжка по изпълнително дело от преди 11 години

Мнениеот filkov » 18 Юни 2018, 13:57

Здравейте, прочетох по темата някои неща разисквани във форума и 3-4 съдебни решения подобни на моя казус които ще ви споделя с молба за съвет.
Ситуацията е следната:
Със съпругата ми имаме развод от 2003 година. Тогава тя е извадила изпълнителен лист и е образувано изпълнително дело 253/2003 при РС - Благоевград за събиране и обезпечение чрез запор на недвижим имот. Аз си плащам издръжки в едно със стари задължения за една година назад от датата на развода и такси свързани с изпълнителното дело. През 2006 година това ИД 253/2003 г. е прехвърлено на ЧСИ вече като ИД № 20067010400095 по което съм плащал такси и издръжки заедно с новото увеличение на издръжката присъдено от съда тогава. През 2010 след ново увеличение на издръжката от съда, бившата ми съпруга е извадила нов изпълнителен лист и е заведено ново изпълнително дело в РС- Благоевград по което е наложена и втора възбрана на имота възбранен по първото изпълнително дело. И по него всичко е платено.
Хронологията е три изпълнителни дела с две възбрани на един и същи имот.
Подадох молба за спиране на изпълнителното производство по третото дело и вдигане на възбраната на имота и тя беше удовлетворена след извършване на справки, проверки писма и срокове за обжалване. Сега нямам възбрана по третото дело но ми остана тази по първото. Подадох молба за прекратяване и вдигане на възбраната но този път имаше изненада. Бившата ми жена е твърдяла пред ЧСИ, че не съм изплатил всичко по издръжката. Последните действия по това ИД№ 20067010400095 са от края на 2009 г. след това е образувано новото до навършване на пълнолетие на децата ми от първия брак което съм приключил и възбраната е вдигната по него. Тъй като твърденията са най-вероятно за период преди 2009 година защото другото вече е проверено и приключено. Аз имам платежни документи /най-вероятно всички или голяма част от тях защото са от 2003 година насам и след 4-5 проверки от полицията по жалби за неплащане и разнасяне по ИД дела да съм затрил някоя/. Какво точно да направя. Да събирам бележки и да смятам /като най-вероятно трябва вещо лице за това/ или по давност да предявя отрицателен установителен иск.
Децата на които съм плащал издръжка са пълнолетни съответно от две години и половина и от една година и 3 месеца. Когато е възникнало вземането /предполагам че става въпрос за 2003 - 2009 година/ представител на децата е бившата ми жена. Сега кой трябва да претендира за стари вземания от преди 10 и повече години децата ми или бившата ми жена. Или които е взискател по ИД от 2003 година.
Не ми се ще да завеждам дело срещу децата или бившата ми жена. Платил съм и съм проверяван многократно за неплатени издръжки. 2009 - 2017 всичко е ОК с прекратено ИД и вдигната възбрана. 2003-2006 година всичко е ОК и проверено преди да се прехвърли на ЧСИ. И сега борбата е за спиране на ИД и вдигане на възбраната при ЧСИ.
Благодаря предварително за отговорите и съветите.
filkov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Ное 2008, 13:42

Re: Давност на издръжка по изпълнително дело от преди 11 год

Мнениеот clngsrvcndubai » 28 Юли 2018, 16:35

Deep cleaning brings your home the best quality cleaning in the sense that unlike in case of ordinary cleaning, deep cleaning does not leave even the tiniest trace of dirt or trash or disease-causing germs. Thus, it brings perfect cleanliness. To ensure you get the best quality Deep Cleaning Services Dubai, choose SKT Cleaning services Dubai. To know more about these and other services we offer, do visit us at www.sktcleaning.ae. To buy the services, do call us at 8001234567. Deep Cleaning Services
clngsrvcndubai
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Юли 2018, 16:33

Re: Давност на издръжка по изпълнително дело от преди 11 год

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Юли 2018, 18:57

Имате перемпция по делото, перемция е един 2-годишно бездействие, но има особеност по издръжките за деца.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4807
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron