начало

Правната комисия извади наяве спорните промени в закона за извънредното положение Правната комисия извади наяве спорните промени в закона за извънредното положение

Молба до съда за дело на друга дата

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Молба до съда за дело на друга дата

Мнениеот milenacvetkova » 21 Май 2018, 20:32

Здравейте. Имам насрочено дело за развод на 25.05.2018г, като призовката я получих днес 21.05. Съпруга ми е представил договор за работа в чужбина от 28.05 и е помолил делото да се състои преди тази дата.
Поради краткия срок м/у получаване на призовката и делото имам ли основание до помоля съда делото да се състои след 3 месеца когато в същност изтича договора за работа на съпруга ми? Имам ли право на такава Молба до съда и въобще дали същата може да бъде уважена?
В призовката е написано следното:"Неявяването на някоя от страните не е пречка за разглеждане на делото. При неподаване в срок на писмен отговор и неявяване в съдебно заседание, без да е направено искане за разглеждане на делото във Ваше отсъствие, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноските."
Странно ми е още как така може да бъде гледано и без присъствие на някоя от страните?
milenacvetkova
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 15 Яну 2018, 21:57

Re: Молба до съда за дело на друга дата

Мнениеот milenacvetkova » 22 Май 2018, 14:31

Прочетох следното:
"Личното явяване на ответника не е задължително, за да се гледа делото. Необходимо е обаче ответникът редовно да е призован за делото. Той трябва да е получил съобщение за датата и часа на заседанието най-малко 7 дни преди датата на заседанието. Ако призоваването е нередовно , делото не се гледа, а се отлага за друга дата. Възможно е въпреки нередовната процедура по призоваване, ответникът или негов представител да се яви по делото и да направи изявление, че не възразява срещу процедурата по нередовното призоваване, в който случай съдът пристъпва към разглеждане на делото."


След като съобщението съм получила 4 дни преди делото, би следвало съдията да прецени че съм нередовно призована и да отложи делото. Права ли съм?
milenacvetkova
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 15 Яну 2018, 21:57

Re: Молба до съда за дело на друга дата

Мнениеот kdkrastev1234 » 22 Май 2018, 18:33

Да. И си пуснете молба за нова дата, след периода на отсъствие. Съдът обикновено ги уважава.
kdkrastev1234
Потребител
 
Мнения: 616
Регистриран на: 27 Фев 2014, 08:22

Re: Молба до съда за дело на друга дата

Мнениеот milenacvetkova » 22 Май 2018, 20:44

Вероятно не е необходимо присъствието ми, след като призоваването ми е НЕРЕДОВНО или трябва да присъствам и да обясня че не желая делото да се гледа т.к. съм нередовно призована.


Освен това доколкото ми е известно по дело за развод би следвала да участват и ищеца и ответника, а същевременно в призовката ми е написан текста:
"Неявяването на някоя от страните не е пречка за разглеждане на делото. При неподаване в срок на писмен отговор и неявяване в съдебно заседание, без да е направено искане за разглеждане на делото във Ваше отсъствие, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноските."
Защо?
milenacvetkova
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 15 Яну 2018, 21:57

Re: Молба до съда за дело на друга дата

Мнениеот lawchoice » 22 Май 2018, 23:11

milenacvetkova написа:Здравейте. Имам насрочено дело за развод на 25.05.2018г, като призовката я получих днес 21.05. Съпруга ми е представил договор за работа в чужбина от 28.05 и е помолил делото да се състои преди тази дата.
... имам ли основание до помоля съда делото да се състои след 3 месеца когато в същност изтича договора за работа на съпруга ми? Имам ли право на такава Молба до съда и въобще дали същата може да бъде уважена?

Това искане за отлагане ли е или е такова за спиране на производството? Не бива да проявявате самоинициатива, тъй като реалността няма много общо с това, което гледате по телевизията /напр.Съдебен спор/, а следва да възложите на адвокат извършването на необходимите процесуални действия по воденето на делото.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 596
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron