Страница 1 от 1

Въпроси относно развод

МнениеПубликувано на: 16 Май 2018, 11:54
от ohoboho79
Здравейте, предстои ми развод, по взаимно съгласие за момента, и имам няколко въпроса.
1. Относно родителските права - можем ли и двамата родители да имаме пълни родителски права върху децата. В смисъл такъв - взимане на решения касаещи бъдещето на децата, без ограничение на срещите и т.н.
2. Издръжка - ако в споразумението се договорим да не си дължим издръжка, както и по отношение на децата вместо издръжка да си поделяме разходите, съдията ще се съобрази ли със споразумението?
3. Подялба на имущество - семейното жилище е на съпругата ми, дарено й след сватбата. Доколкото съм запознат немога да претендирам за дял от него, но мога ли да търся някаква компенсация за разходите направени за ремонт, подръжка и т.н. След придобиването на имота вложих в ремонта голяма част от личните си спестявания, придобити преди сватбата, също така теглих и кредит. Погасяването на кредита беше изцяло моя отговорност и за моя сметка. Така смятах тогава за редно, така и продължавам да мисля. Не че има някакво значение. Както и да е.
Благодаря предварително за отговорите.

С Уважение

Re: Въпроси относно развод

МнениеПубликувано на: 01 Юни 2018, 11:08
от borovinka
ohoboho79 написа:Здравейте, предстои ми развод, по взаимно съгласие за момента, и имам няколко въпроса.
1. Относно родителските права - можем ли и двамата родители да имаме пълни родителски права върху децата. В смисъл такъв - взимане на решения касаещи бъдещето на децата, без ограничение на срещите и т.н. - може. Пишете, че родителските права се упражняват съвместно и неограничено при поискване, ако и жена ви е съгласна на това. Трябва обаче да определите къде ще е постоянното местоживеене на децата (не може вечер при единия - вечер при другия).
2. Издръжка - ако в споразумението се договорим да не си дължим издръжка, както и по отношение на децата вместо издръжка да си поделяме разходите, съдията ще се съобрази ли със споразумението? - Съда няма да ви го одобри, макар че напоследък се появяват какви ли не екзотични решения.... може да се пробвате. Нищо не пречи да посочите минимален размер на издръжка в споразумението, а реално да си поделяте разходите. (Винаги остава риска станалата вече бивша да тръгне да си търси разписаната в споразумението издръжка за децата при всеки повод, че и без повод).
3. Подялба на имущество - семейното жилище е на съпругата ми, дарено й след сватбата. Доколкото съм запознат немога да претендирам за дял от него - правилно, но мога ли да търся някаква компенсация за разходите направени за ремонт, подръжка и т.н. - Да, можете, ако успеете да докажете какви са разходите, които сте направил като подобрения в чужд имот. След придобиването на имота вложих в ремонта голяма част от личните си спестявания, придобити преди сватбата, също така теглих и кредит. Погасяването на кредита беше изцяло моя отговорност и за моя сметка. Така смятах тогава за редно, така и продължавам да мисля. Не че има някакво значение. Както и да е.
Благодаря предварително за отговорите.

С Уважение