начало

Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса Мобилно приложение ще събира доброволно от гражданите данни за коронавируса

Въпроси относно развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Въпроси относно развод

Мнениеот ohoboho79 » 16 Май 2018, 11:54

Здравейте, предстои ми развод, по взаимно съгласие за момента, и имам няколко въпроса.
1. Относно родителските права - можем ли и двамата родители да имаме пълни родителски права върху децата. В смисъл такъв - взимане на решения касаещи бъдещето на децата, без ограничение на срещите и т.н.
2. Издръжка - ако в споразумението се договорим да не си дължим издръжка, както и по отношение на децата вместо издръжка да си поделяме разходите, съдията ще се съобрази ли със споразумението?
3. Подялба на имущество - семейното жилище е на съпругата ми, дарено й след сватбата. Доколкото съм запознат немога да претендирам за дял от него, но мога ли да търся някаква компенсация за разходите направени за ремонт, подръжка и т.н. След придобиването на имота вложих в ремонта голяма част от личните си спестявания, придобити преди сватбата, също така теглих и кредит. Погасяването на кредита беше изцяло моя отговорност и за моя сметка. Така смятах тогава за редно, така и продължавам да мисля. Не че има някакво значение. Както и да е.
Благодаря предварително за отговорите.

С Уважение
ohoboho79
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Май 2018, 11:08

Re: Въпроси относно развод

Мнениеот borovinka » 01 Юни 2018, 11:08

ohoboho79 написа:Здравейте, предстои ми развод, по взаимно съгласие за момента, и имам няколко въпроса.
1. Относно родителските права - можем ли и двамата родители да имаме пълни родителски права върху децата. В смисъл такъв - взимане на решения касаещи бъдещето на децата, без ограничение на срещите и т.н. - може. Пишете, че родителските права се упражняват съвместно и неограничено при поискване, ако и жена ви е съгласна на това. Трябва обаче да определите къде ще е постоянното местоживеене на децата (не може вечер при единия - вечер при другия).
2. Издръжка - ако в споразумението се договорим да не си дължим издръжка, както и по отношение на децата вместо издръжка да си поделяме разходите, съдията ще се съобрази ли със споразумението? - Съда няма да ви го одобри, макар че напоследък се появяват какви ли не екзотични решения.... може да се пробвате. Нищо не пречи да посочите минимален размер на издръжка в споразумението, а реално да си поделяте разходите. (Винаги остава риска станалата вече бивша да тръгне да си търси разписаната в споразумението издръжка за децата при всеки повод, че и без повод).
3. Подялба на имущество - семейното жилище е на съпругата ми, дарено й след сватбата. Доколкото съм запознат немога да претендирам за дял от него - правилно, но мога ли да търся някаква компенсация за разходите направени за ремонт, подръжка и т.н. - Да, можете, ако успеете да докажете какви са разходите, които сте направил като подобрения в чужд имот. След придобиването на имота вложих в ремонта голяма част от личните си спестявания, придобити преди сватбата, също така теглих и кредит. Погасяването на кредита беше изцяло моя отговорност и за моя сметка. Така смятах тогава за редно, така и продължавам да мисля. Не че има някакво значение. Както и да е.
Благодаря предварително за отговорите.

С Уважение
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1503
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron