Страница 1 от 1

Издръжка от задържан

МнениеПубликувано на: 09 Май 2018, 20:14
от samardjieva
Здравейте! Моя приятелка има следния проблем. Бракът й приключи през октомври м.г. От него има едно малолетно дете. Бащата е осъден да плаща издръжка, но е в ареста от няколко месеца (преди развода) заради друго престъпление, но доколкото знам обвинителен акт още не е внесен в съда. Въпросът й е как може тя да си потърси издръжката, която изобщо не е получавала? Вероятно скоро ще сменят мярката му за неотклонение с друга, но той пак няма да може да работи. Няма собствен недвижим имот, няма движимо имущество...какво следва да се направи? Ако приятелката ми подаде молба и държавата й изплаща предвидения минимум, който ще си потърси после от съпруга, как може да получи разликата до сумата от съдебното решение и кога? Може ли да се търсят неговите родители за това? Благодаря ви за всички отговори предварително.

Re: Издръжка от задържан

МнениеПубликувано на: 10 Май 2018, 13:18
от borovinka
Приятелката ви образувала ли е изпълнително дело, за да търси издръжка на детето по принудителен път?

Ако обстоятелствата са такива, каквито описвате, то детето чрез майката може да поиска от ЧСИ да издаде удостоверение и да се потърси издръжка от общината в определения за това размер.
Издръжката от общината се изплаща в минималния законов размер на издръжките, като разликата до пълния размер на издръжката, определен в съдебното решение, си остава дължима от длъжника и ще бъде събрана от съдебния изпълнител в даден момент.

Успех!

Re: Издръжка от задържан

МнениеПубликувано на: 12 Май 2018, 18:41
от samardjieva
Благодаря много за съвета.