начало

Въвеждане на абсолютна давност в ЗЗД Въвеждане на абсолютна давност в ЗЗД

Унищожаване отказа от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Унищожаване отказа от наследство

Мнениеот lexinquiry » 04 Май 2018, 08:29

Здравейте, имам следният въпрос: Ако всички наследници (преживелият съпруг, I и III ред наследници) на наследодателя са се отказали от наследство и кредитор реши да атакува отказа от наследство, към кои наследници ще започне първо? Наследодателя има преживял съпруг, пълнолетно дете, непълнолетни внуци и роднина от III ред. Наследодателя е оставил само задължения. Преживелият съпруг и детето притежават активи и недвижимости.
Благодаря.
lexinquiry
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Май 2018, 08:09

Re: Унищожаване отказа от наследство

Мнениеот kdkrastev1234 » 04 Май 2018, 21:08

Естествено, че трябва да почне от тия, който имат пари да му платят.
kdkrastev1234
Потребител
 
Мнения: 616
Регистриран на: 27 Фев 2014, 08:22

Re: Унищожаване отказа от наследство

Мнениеот bvoykov » 08 Май 2018, 12:37

Да, логически трябва да се почне от тези наследници, които са платежоспособни, за да се избегнат последващи разноски. Аз обаче си задавам някои въпроси към така изложената фактическа обстановка от автора на темата. На първо място се питам кой е длъжникът? От контекста на написаното, а и от характера на въпроса, става ясно, че това най-вероятно е починалият, тоест наследодателят. На следващо място, кое е правното основание да се иска унищожаване на отказа? От всички основания за унищожаемост в този конкретен случай аз се сещам за чл. 56 от ЗН. Аз лично считам, че предяваяането на такъв иск от кредитор на наследодателя срещу отказ на наследник е неоснователно, ако не и недопустимо. С иска по чл. 56 ЗН се защитават интересите на кредитор на НАСЛЕДНИК, а не на НАСЛЕДОДАТЕЛ. В самия текст на ал. 1 е посочено "доколкото не могат да се удовлетворят от имуществата на наследника", от което става ясно, че първоначалният длъжник трябва да е наследникът. Ако можеше толкова лесно да се иска унищожаване на направили откази от наследство наследници, то делата, образувани по искове на кредитни институции, щяха да имат известен дял в най-често разглежданите видове граждански дела в съдилищата, защото е изключително често срещана практика наследниците на теглил кредит длъжник масово да правят откази от наследство. Поне така мисля аз, може да има и друга практика.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 282
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Унищожаване отказа от наследство

Мнениеот lexinquiry » 08 Май 2018, 14:54

Благодаря за отговора.
Да починалият е оставил дългове към кредитор. Въпросът ми беше чисто хипотетичен, все още не всички с право да наследяват са попълнили декларация за отказ от наследство. За момента само приживелият съпруг и пълнолетно дете са попълнили такава декларация. Очаква се роднините от III ред да постъпят по подобен начин.
Логически би трябвало, след като всички с право да наследяват са се отказали от наследство с попълването на декларация за отказ от наследство, ако кредитор реши да иска унищожаване на последната, би ли започнал от най-близките на починалия (преживял съпруг и дете)? Поправете ме ако греша.
lexinquiry
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Май 2018, 08:09

Re: Унищожаване отказа от наследство

Мнениеот boxko » 08 Май 2018, 17:32

Ще започнете от тези, които смятате, че са се отказали от наследство само привидно, а не от тези, които са най-платежоспособни :shock: .
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron