начало

Здравният министър забрани влизането на чужденци в България Здравният министър забрани влизането на чужденци в България

Oткриване на наследство при дарение от двамата родители

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Oткриване на наследство при дарение от двамата родители

Мнениеот toni1977 » 18 Мар 2018, 00:31

Здравейте,

аз имам следният въпрос: Майка ми и баща ми дариха 1990 г. един апартамент на брат ми и живееха в един друг/втори апартамент. Майка ми почина 2003 г. и баща ми, брат ми и аз наследихме 1/6 от вторият апартамент. Сега почина и баща ми и брат ми не ме пуска във вторият апартамент, въпреки че той е 1/2 мой. Той ползва 2 апартамента, но е собственик само на един и половина. Аз се страхувам, че може да загубя 1/6 от вторият апартамент или дори цялата моя 1/2 идеална част по давност. Затова искам да подам иск за съдебна делба (брат ми не иска да ми изплати моята 1/2 идеална част).

Един познат ми каза, че аз може да имам запазена част от дарението от 1990 г. и при една съдебна делба ще я получа като пари или като част от имот, например по-голям дял от вторият апартамент. Аз говорих с един адвокат и той ми каза, че за дарението от 1990 г. има изтекла давност. Аз прочетох много неща тук във форума и на мен ми е ясно, че има 5-годишна давност от откриване на наследството. Но на мен не ми е ясно, от кога започва да тече този 5-годишен срок при дарение от двамата родители, които не са починали заедно.

Наследството на майка ми е открито 2003 г., следва давност.
Наследството на баща ми е открито преди три месеца, следва, че още няма давност.
Какво важи за дарението от 1990 г.? Има ли давност (заради смърта на майка ми) или не?

Моята логика ми казва, че мога да претендирам за 1/2 запазена част (дареният дал от баща ми), но не за цялата запазена част, защото майка ми е починала преди повече от пет години. Но аз не съм юрист и не мога да преценя това. В интернет не намерих информация за този специален случай.

Благодаря за весеки възможен отговор.
toni1977
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Мар 2018, 23:42

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта