начало

Съдия поиска извинение от член на Висшия съдебен съвет Съдия поиска извинение от член на Висшия съдебен съвет

закупуване на МПС по време на брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


закупуване на МПС по време на брак

Мнениеот alexkrisi » 27 Фев 2018, 12:30

Здравейте,
Бих искала да попитам, в случай на закупуване на автомобил по време на брак, който се води на името на съпругата и в случай на задължения или запор на името на съпруга, какво се случва? Може ли при неспазване на задълженията по кредит или други, да бъде иззет този автомобил?
Благодаря предварително.
alexkrisi
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Фев 2018, 11:53

Re: закупуване на МПС по време на брак

Мнениеот jhoro » 27 Фев 2018, 18:58

При така зададен въпрос - много е трудно да се отговори. Цялата ви съществена информация е „закупуване по време на брак на името на единия съпруг“. Не сте посочили с какви средства е закупен автомобила и други подробности.
Обърнете внимание на текста от Семейния кодекс.
Лично имущество
Чл. 22.
(1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещните права, придобити от единия съпруг, когато кредитор е насочил изпълнение за личен дълг на другия съпруг по реда на глава четиридесет и четвърта от Гражданския процесуален кодекс върху вещни права, които са съпружеска имуществена общност.
(2) Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг по време на брака, които му служат за обикновено лично ползване, за упражняване на професия или на занаят.
(3) Лични са вещните права, придобити от съпруг - едноличен търговец, по време на брака за упражняване на търговската му дейност и включени в неговото предприятие.
Преобразуване на лично имущество
Чл. 23.
(1) Лични са вещните права, придобити по време на брака изцяло с лично имущество.
(2) Когато вещните права са придобити отчасти с лично имущество по ал. 1, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 758
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron