Страница 1 от 1

2 брака- в България и САЩ

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2017, 17:26
от pitasht
Здравейте имам следния казус двама млади са сключили брак в САЩ, ражда им се дете след това.
Бракът не е легализиран тук но като се прибират подписват нов брак в БГ.
Питането ми е вторият брак валиден ли е според вас и може ли да се анулира и как?
2та брака са между едни и същи лица. :D

Re: 2 брака- в България и САЩ

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2018, 00:21
от katerinakuch
Не би следвало вторият да е валиден. Двубрачието/многобрачието/ дори е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс.Разпоредбата е регламентирана и разработена в чл.179 от Наказателния кодекс и тук в случая по-скоро е приложима ал.2

Re: 2 брака- в България и САЩ

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2018, 03:44
от nikodim77
Здравейте,
Първо, какви са причините щатския им брак да не бъде легализиран в Бг.? Отказ на институциите, или непредприемане на съответните действия от страна на двамата млади?
Интересен казус иначе...?! Защото в нашия наказателен Закон се споменава многобрачие, което е криминализирано. Многобрачието е престъпление по всички правни системи, които са възприели принципа на еднобрачието в семейното право и не допускат едновременно обвързване с два законни брака на едно и също лице. Интересното при Вашите двама млади е, че всъщност са сключили 2-ри брак с лице, с което всъщност са в такъв. И зада се счете, че са нарушили нашето законодателство, ще се стигне и до разглеждане вероятно и на междудържавните спогодби и тем-подобни, със САЩ. (международно частно право ли е ще кажат юристите във форума). В случая - представен от Вас мисля, че от значение ще е това, дали след като бракът е сключен не с трето лице, а е със същото, с което вече е в брак. От значение ще е и съвкупността от фактори, които съд, или някой друг БГ.- орган ще следва да определи като „многобрачие”.
По мое мнение, законодателя когато е реализирал текстовете от НК – свързани с многобрачието е имал предвид сключване на втори (трети и т.н.) бракове с други лица освен с това лице, с което вече има сключен. В този смисъл в редица актове на ВКС, когато съдът обсъжда двубрачие, има предвид трети съпруг, тоест такъв от предходен брак... (Но както написах, мое мнение). Ако разгледаме и текстове от семейния кодекс (СК), там също се говори, че наличието на предишен брак е една от пречките, за сключване на граждански брак в България. Това е в чл.7, ал.1, т.1 от СК. Като евентуално последствие от нарушаването на чл. 7, би било унищожаване на втория брак, което е разписано в чл. 46, ал.1, т. 1 от СК. Ще се върна на наказателния закон: Мисля, че дори и да не бъде счетено като многобрачие, ще е налице приложимост и на чл. 176, ал. 1 от НК., предвид това, че двамата млади са укрили от длъжностното лице по гражданското състояние, че всъщност вече са в брак по щатските закони. И в този ред намисли, понеже преди брачния ритуал младите (е, и някои стари) подписват декларация, че не са налице пречки за сключване на брак. Те вероятно ще са осъществили и състава на 313, ал. 1 НК.
Иначе на въпросът Ви: „...вторият брак валиден ли е според вас и може ли да се анулира и как?”
Ами накратко казано, валиден е. Всъщност „валиден” е до момента, в който не бъде обявен за нищожен, но само от съда. Следователно трябва някой да поиска това от съда. Този (тези) някои са посочени в чл. 47 ал. 1 и 3 от СК. Тук обаче, ще отбележа, а направо ще "пейстна" текста на ал. 2 от същия член, та двамата млади да помислят и за един американски развод ... „(2) При двубрачие бракът не може да бъде унищожен, ако по-рано сключеният брак е прекратен.”
В общи линии глава 5-та от СК Ви дава някакви отговори на зададените въпроси. Иначе страшните приказки по-горе за състави на НК са хипотетични и те си имат давност съгласно чл. 80, ал.1 т. ... от НК. Друг е въпросът, дали съжителството в "греховен" брак не би се тълкувало като продължаващо престъпление. :roll:
Е, дано младите все пак се обичат! :D

Re: 2 брака- в България и САЩ

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2018, 19:13
от teogeo
katerinakuch написа:Не би следвало вторият да е валиден. Двубрачието/многобрачието/ дори е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс.Разпоредбата е регламентирана и разработена в чл.179 от Наказателния кодекс и тук в случая по-скоро е приложима ал.2


Написаното от Вас освен незаконосъобразно, е и несериозно. Съставът на двубрачието / многообрачието като престъпление по чл. 179 от НК изисква едно лице да сключи брак с повече от едно лице, а не два пъти с едно и също лице.

Re: 2 брака- в България и САЩ

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2018, 20:49
от gudio
Масово съм срещал такива случаи - щом е между едни и същи лица, не мисля, че има на практика проблем. Чисто юридически вторият по време брак не поражда последици - Lex loci celebrationis. Не може да встъпи в брак лице, което се намира в сключен такъв, преди същият да бъде прекратен.

Re: 2 брака- в България и САЩ

МнениеПубликувано на: 15 Фев 2018, 13:02
от pitasht
Благодаря и аз съм на мнение, че за състав по НК трябва да имаме брак с друг човек и аз го четох и така го реших, а и няма да вредим повече на младите нали така?
Добре като унищожим втория брак в БГ обаче възниква друго какво става с бащата на детето и бащинството по бг закон. Детето е родено извън втория български брак и в същото време по време на американския брак, но същият ако не е легализиран и признат излиза че детето е извънбрачно за нашите закони.
Вариант с унищожаване на брака май излиза не много удачен.

Re: 2 брака- в България и САЩ

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2018, 02:18
от nikodim77
Здравейте,
„Добре като унищожим втория брак в БГ обаче възниква друго какво става с бащата на детето и бащинството по бг закон. Детето е родено извън втория български брак и в същото време по време на американския брак, но същият ако не е легализиран и признат излиза че детето е извънбрачно за нашите закони.
Вариант с унищожаване на брака май излиза не много удачен.”

Предходният ми пост започва с два въпроса; „Първо, какви са причините щатския им брак да не бъде легализиран в Бг.? Отказ на институциите, или непредприемане на съответните действия от страна на двамата млади?”
Но и от така зададени последните Ви въпроси може да се изведат логични отговори.
Все пак детето е родено в брак! Па макар и щатски. А в случай, че БГ-бракът бъде унищожен, то пак ще разполагате с документ, че детето е родено в брак – чуждестранен. Както посочих унищожаемостта на брак може да бъде осъществена само със съдебен акт. Естествено в мотивите на този акт е да бъде посочена като причина първият законен брак на двамата млади – сключен в САЩ. Но с риск да се повторя, някой трябва да поиска това от съда. Само че те, ще трябва да представят документи пред съда, които да удостоверяват истинността на първия брак. И тогава пак отиваме на легализация. Е, може и само на превод на документите за целите на съда, (чл. 185 от ГПК), но тук не съм запознат.