начало

Извънредната обстановка се удължава до края на юли Извънредната обстановка се удължава до края на юли

А сега накъде?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


А сега накъде?

Мнениеот kikepike » 26 Окт 2017, 13:01

Здравейте,
Случаят е следния- Роднина на майка ми почина без да остави наследници и няма съпруга или братя и сестри. Майка ми се явява наследник според промяната в закона от 1992г. Четвърти ред наследници Чл. 8, ал. 4
ЗН пета степен от страна на майката на наследодателя, която е починала първа и майка ми през август месец тази година си извади удостоверение за наследници от кметството, където тя фигурираше според закона. Наследниците от страна на бащата на наследодателя,имат претенция, че след като бащата е починал по късно от майката наследството се връща само към техния род и се споразумяват с кмета на селото и издадат ново удостоверение за наследници, където майката на наследодателя и нейния род са премахнати. Кметът заплашва майка ми, че ако не върне нейното удостоверение за наследници, което тя била извадила с манипулации, каквото и да означава това, щял да изпрати полицаи, които да я заставят да го направи. Когато тя го попита, на какво правно основание той ще премахва наследници от удостоверението, отговорът му е , че не е длъжен да и обяснява на нея и повече няма да говори с нея по този случай и приятел съдя му е казал ,че това което е направил е законово.
Та въпроса ми е имат ли право на това, както кмета така и другите наследници? Надявам се да сзм обяснила разбрано случая и ви моля някой да ни каже какво да направим и как да намериме адвокат от Пазарджик който се занимава с такива дела.
Благодаря ви, че има този форум и сте в помощ на хората.
kikepike
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Окт 2017, 12:09

Re: А сега накъде?

Мнениеот boxko » 26 Окт 2017, 16:20

Не се разбира нищо.
Опитайте отново да обясните ситуацията.
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: А сега накъде?

Мнениеот ivanov_p » 26 Окт 2017, 17:30

Тези неща е хубаво да се пишат с условни имена, защото от целият куп майки и бащи трудна се разбира. Правилно или не, разбраха, че е починал Иван, който няма наследници по права и съребрена линия. Починалата му майка Спаска е наследодател на Питащ, а починалият му баща Кънчо е наследодател на Искащ. Спаска е починала преди съпруга си Кънчо, а и двамата преди синът си Иван.
Въпросът на Питащ е дали наследството на Иван отива при майка му Спаска или при преживелият съпруг Кънчо.
Според мен наследници на Иван са наследниците по съребрена линия на майка му и баща му, без значение кой е преживелият, но не претендирам за точност.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3343
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: А сега накъде?

Мнениеот kikepike » 27 Окт 2017, 13:09

Здравейте,
ivanov_p ме е разбрал. Благодаря Ви,че сте го написал по ясно, аз се опитах ама... И аз предположих като вас, но някой знае ли със сигурност?
kikepike
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Окт 2017, 12:09

Re: А сега накъде?

Мнениеот hariman » 27 Окт 2017, 14:38

Ако правилно съм разбрал наследодателят няма наследници по права линия. Хронологично - първо е починал майката на наследодателя, след това бащата и накрая самия наследодател. Спорът доколкото разбрах е между съребрени роднини от страна на майката на наследодателя от една страна, и съребрени роднини от страна на бащата на наследодателя.
Ако това е действителното положение, то няма значение, кой от родителите кога е починал, защото никой от тях НЕ Е НАСЛЕДНИК на сина, поради факта, че последният ги е надживят и сам той е наследил всеки един от своите родители.
Кръгът от наследници се определя към момента на смъртта му само сред живите такива. Щом като в случая има само наследници по съребрена линия от III до VI степен, се прилага чл.8, ал.4 от Закона за наследството, като по близкия по степен роднина изключва по-далечния. Тук няма значение дали роднините са от страна на майката или на бащата на наследодателя, нито има значение кой от родителите е починал първи (щом и двамата са починали преди наследодателя), единствено значение има по-близкия по степен роднина.
hariman
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 22 Апр 2002, 18:46

Re: А сега накъде?

Мнениеот barakuda » 28 Окт 2017, 00:18

Аха, един чичо бие трима първи братовчеди, а един първи направо отвява вторите....
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: А сега накъде?

Мнениеот kikepike » 28 Окт 2017, 20:15

barakuda, ама точно сте го казал :lol:

Благодаря hariman това ме интересуваше.
От кметството през лятото ни издадоха удостоверение за наследници, където бяха вписани всички наследници от 3 до 6 степен. Сега Кмета е издал ново удостоверение без да включва половината наследници и настоява да се върне първото, като заплашва с полиция. Има ли право да ни притиска така?
kikepike
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Окт 2017, 12:09


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron