Страница 1 от 1

имуществен спор

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2017, 14:43
от galia172
Здравейте,имам следния казус-в спор съм със сестра ми за наследствен имот,който е наследство от родителите ни дарение на къща на два етажа,разделени по равно на двете ни.Дарението е с право на безвъзмездно и пожизнено ползване.Вмъквам като уточнение,че майка ми е починала.Въпроса ми е-има ли право сестра ми да ползва моята част от имота,ако имат договорка с баща ми и какви са моите права в случая?Благодаря ви предварително!

Re: имуществен спор

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2017, 16:33
от telman
Въпросът е - как е формулирано в акта за дарение. Като право на ползване или като на обитаване. В последния случай е само на живеене. Иначе правото на ползване дава права и за даване под наем на имота.

Re: имуществен спор

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2017, 00:17
от lexy21
Няма такова "право на обитаване", пък било то и със съдържание като на "живеене". Идея нямам как на хората им идват на акъла такива глупости, още по-малко - защо ги пишат. Вие сте гол собственик, баща Ви, като титуляр на ограниченото вещно право на ползване, може да предостаави на сестра Ви, както и на всяко друго лице - възмездно или не - ползвателят може да предостави ползването на имота на друго лице под формата на наем, както и под формата на заем за послужване и съответно да упражнява правото си чрез другиго.

Re: имуществен спор

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2017, 21:47
от kalahan2008
Само че, доколкото разбирам, бащата е един от дарителите и затова той има право на ползване само върху 1/2 идеална част от имота. Майката е починала и нейното право на ползване върху другата 1/2 се е погасило със смъртта ѝ.
Според мен бащата може да предостави на сестрата ползването само върху 1/2. Останалата 1/2 ид. част може да се ползва от двете сестри, при равни квоти, т.е. всяка по 1/4 ид. част.
Ако бащата предостави на сестрата своята 1/2, тя ще има още 1/4, т.е. общо 3/4. Като мажоритарен ползвател ще може да управлява самостоятелно имота, но на основание чл. 31, ал. 2 от Закона за собствеността ще трябва да се плати обезщетение на питащата за това, че е лишена от правото на ползване върху 1/4 от имота.

Re: имуществен спор

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2017, 00:49
от jhoro
galia172 написа:Здравейте, имам следния казус-в спор съм със сестра ми за наследствен имот, който е наследство от родителите ни дарение на къща на два етажа, разделени по равно на двете ни. Дарението е с право на безвъзмездно и пожизнено ползване. Вмъквам като уточнение, че майка ми е починала. Въпроса ми е - има ли право сестра ми да ползва моята част от имота, ако имат договорка с баща ми и какви са моите права в случая? Благодаря ви предварително!

Здравейте. Първо да кажа, ча подобни спорове са ... много глупави - по принцип.
Имота е (бил) собственост на двамата родители - по 1/2.
Към момента е починала майка ви (Бог да я прости!) и наследници сте - вие, сестра ви и баща ви! Всеки получава по 1/3 от нейната част - тоест по 1/6 от къщата. Баща Ви има 4/6, а вие - по 1/6.
Но това са идеални части!!
Казвате - дарение, къща, два етажа - има ли ситуирано, кой етаж на кого ще е ? Нали се сещате, че когато има идеални части - няма граници?
Питате - „има ли право сестра ми да ползва моята част от имота“ - какво значи „ползва“???
Има ли право да преминава през входната врата на къщата (ако приемем, че първия етаж е ваш, а втория - на сестра ви)???

И други подобни въпроси.
btw - вие колко сестри имате???

Re: имуществен спор

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2017, 01:40
от telman
Правото на обитаване е закрепено като почти правен обичай - "аз като умрем, вие ще го делите", тоест има отделно право на ползване и на обитаване.
И мен ме е учудвало, но е факт, при все Венедиков, Таджер и Владимир Петров - но е така.

Животът е саморегулиращ се.
Но тук нюанса е безразличен, явно може бащата да се намъкне някак в имота и т.н.

Re: имуществен спор

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2017, 18:40
от lexy21
telman написа:Правото на обитаване е закрепено като почти правен обичай - "аз като умрем, вие ще го делите", тоест има отделно право на ползване и на обитаване.

Ей пустото упорство да се пишат глупости няма спиране... Няма такова нещо. Правото на обитаване е било уредено като личен сервитут в отменения ЗИСС.
Калахан,
Решение № 347 от 2.12.2011 г. на ВКС по гр. д. № 30/2011 г., II г. о., ГК написа:
„По въпроса за правото на ползвателя да ползува целия имот, а оттам и да получи обезщетение за целия имот в хипотеза на запазено право на ползуване за две лица заедно и поотделно в решение № 2029/10.02.2006 г. по гр. д. № 1331/2004 г. на IV ГО на ВКС е прието, че клаузата на договора, съгласно който едно лице си запазва право на ползуване заедно и поотделно с друго лице предлага на всеки от тях две възможности за упражняване на правото-сам или заедно с другия носител на същото право и от момента, в който единият ползвател напусне имота, правото на ползуване на другия срещу носителя на голата собственост е в пълен обем.
Настоящият състав на Второ ГО на ГК на ВКС, след преценка на застъпените становища по поставения въпрос в цитираното решение и в постановеното от Великотърновския апелативен съд, на основание чл. 291, т. 1 ГПК приема за правилно становището, изразено в решение № 2029/10.02.2006 г. по гр. д. № 1331/2004 г. на IV ГО на ВКС