начало

И магазините в моловете отварят от 4 февруари И магазините в моловете отварят от 4 февруари

Наследство от починал

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наследство от починал

Мнениеот gamigata » 04 Сеп 2017, 15:50

Добър ден,
братът на дядо ми и жена му, имаха момче болно от синдром на Даун. След тяхната гибел, дядо и баба се грижеха дълги години за момчето. Баба има пълно попечителство над него. След смъртта на момчето и след 3 години и на дядо ми, се установи, че колата която дядо ми дълги години караше е закупена и преписана на името на Стоян(момчето). Възможно ли е тази кола да бъде прехвърлена по някакъв начин и след пълно попечителство прекъсват ли се наследническите права след майката и бащата ?
gamigata
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Сеп 2017, 15:35

Re: Наследство от починал

Мнениеот boxko » 04 Сеп 2017, 17:23

Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.
Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители, но те могат сами да сключват обикновени дребни сделки за задоволяване на текущите им нужди и да разполагат с това, което са придобили със своя труд.

Непълнолетните и пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно запрещение и стават недееспособни.
Пълнолетните с такива страдания, чието състояние не е така тежко, за да бъдат поставени под пълно запрещение, се поставят под ограничено запрещение.
За правните действия на лицата по ал. 1 се прилага чл. 3, ал. 2, а за правните действия на лицата по ал. 2 се прилага чл. 4,ал. 2. - това, което по-горе съм цитирал.

и последно:
чл. 130 от СК
(3) Извършването на действия на разпореждане с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на детето, се допуска с разрешение на районния съд по настоящия му адрес, ако разпореждането не противоречи на интереса на детето.
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Наследство от починал

Мнениеот gamigata » 08 Сеп 2017, 20:10

Това ако е жив а той е починал. Настойника ли остава единствения наследник или си продължава по родствената линия? Той няма живи родители и братя.
gamigata
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Сеп 2017, 15:35

Re: Наследство от починал

Мнениеот lexy21 » 08 Сеп 2017, 23:56

Мъжът е бил поставен под пълно запрещение и баба Ви е била настойник на пълнолетния запретен. Това няма отношение към наследяването. То си следва общите правила.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2606
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron