начало

От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест

Наследство от починал

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наследство от починал

Мнениеот gamigata » 04 Сеп 2017, 15:50

Добър ден,
братът на дядо ми и жена му, имаха момче болно от синдром на Даун. След тяхната гибел, дядо и баба се грижеха дълги години за момчето. Баба има пълно попечителство над него. След смъртта на момчето и след 3 години и на дядо ми, се установи, че колата която дядо ми дълги години караше е закупена и преписана на името на Стоян(момчето). Възможно ли е тази кола да бъде прехвърлена по някакъв начин и след пълно попечителство прекъсват ли се наследническите права след майката и бащата ?
gamigata
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Сеп 2017, 15:35

Re: Наследство от починал

Мнениеот boxko » 04 Сеп 2017, 17:23

Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.
Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители, но те могат сами да сключват обикновени дребни сделки за задоволяване на текущите им нужди и да разполагат с това, което са придобили със своя труд.

Непълнолетните и пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно запрещение и стават недееспособни.
Пълнолетните с такива страдания, чието състояние не е така тежко, за да бъдат поставени под пълно запрещение, се поставят под ограничено запрещение.
За правните действия на лицата по ал. 1 се прилага чл. 3, ал. 2, а за правните действия на лицата по ал. 2 се прилага чл. 4,ал. 2. - това, което по-горе съм цитирал.

и последно:
чл. 130 от СК
(3) Извършването на действия на разпореждане с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на детето, се допуска с разрешение на районния съд по настоящия му адрес, ако разпореждането не противоречи на интереса на детето.
boxko
Потребител
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Авг 2010, 14:54

Re: Наследство от починал

Мнениеот gamigata » 08 Сеп 2017, 20:10

Това ако е жив а той е починал. Настойника ли остава единствения наследник или си продължава по родствената линия? Той няма живи родители и братя.
gamigata
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Сеп 2017, 15:35

Re: Наследство от починал

Мнениеот lexy21 » 08 Сеп 2017, 23:56

Мъжът е бил поставен под пълно запрещение и баба Ви е била настойник на пълнолетния запретен. Това няма отношение към наследяването. То си следва общите правила.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2588
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 5 госта


cron