начало

КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги КС „отмени“ три текста от Закона за социалните услуги

Преписване на апартамент чрез продажба - какво да направя?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Преписване на апартамент чрез продажба - какво да направя?

Мнениеот bgtifo » 21 Авг 2017, 13:33

Здравейте,

Баба ми и чичо ми живеят заедно. Дядо ми е починал, а сега баба ми е на смъртно легло. Без да знае баща ми, баба ми е преписала нейната част от 2-стаен апартамент на чичо ми чрез продажба. Ако съм разбрал правилно от консултацията, която направих баща ми има неговата част наследство от дядо ми и тя е 1/6. Искам да попитам тази 1/6 част от колко квадрата е при обща квадратура 62 квадрата. Смисъл такъв не можем да изчислим какво точно получава той като наследство.

Ние го смятаме, че тази 1/6 част е от 10 кв. тъй като чичо ми също има право на неговата част от дядо ми. Общо взето всичко ми е много объркано.

Моля ако може някой да ми разясни как стоят нещата. Предварително благодаря.
bgtifo
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 20 Юли 2007, 01:41

Re: Преписване на апартамент чрез продажба - какво да направ

Мнениеот barakuda » 21 Авг 2017, 20:09

Там, къде 10-ина квадрата е някъде :)
barakuda
Потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: 08 Ное 2013, 20:11

Re: Преписване на апартамент чрез продажба - какво да направ

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2017, 15:33

При смъртта на дядото баща ви е наследил 1/6 от всички имоти и имущества, които дядото е притежавал към датата на смъртта, а не само 1/6 ИДЕАЛНА част от апартамента.

Идеална част (ид.ч.) е част от неподеляем имот. Какво означава неподеляем - такъв, който физически не може да се раздели на отделни части. В случая апартамента ви е неподеляем (има един вход и един санитарен възел, предполагам). Няма смисъл да изчислявате РЕАЛНА площ колко квадратни метра се падали на баща ви, при положение, че той притежава 1/6 ИДЕАЛНА част от ЦЕЛИЯ апартамент. Няма как да кажете на чичото "Задели ми тука едни 10-12 квадрата от хола, аз ще си ги оградя с въженце и само аз ще ги ползвам".

Ако горното все още не ви е ясно, консултирайте се с юрист да ви го обясни.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Преписване на апартамент чрез продажба - какво да направ

Мнениеот bgtifo » 05 Сеп 2017, 10:56

@borovinka

Благодаря за отговора. На нас ни обясниха, че баща ми може да води дело, на което да изиска плащане за неговата част. За това беше и въпросът ми, относно колко квадрата се падат. На мен юрист ми обясни, че ако чичо ми откаже да даде достъп на баща ми до апартамент, то той може да предяви претенция по съдебен път, и да иска от чичо ми да заплати неговата 1/6 ид.ч. Ако чичо ми откаже да я плати апартамента се давал за публична продан или нещо от сорта.
bgtifo
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 20 Юли 2007, 01:41

Re: Преписване на апартамент чрез продажба - какво да направ

Мнениеот bobi9 » 05 Сеп 2017, 13:21

Колко квадрата му се падат ще се установи по време на делбата. Теоритично е възможно да се води и друго дело, за обявяване на нищожност на продажбата, така в дял на баща ви ще се получи по-голяма част. С голяма вероятност се касае се за класически случай на относителна симулация.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 300
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron