Страница 1 от 1

Развод с чужденец в България

МнениеПубликувано на: 01 Авг 2017, 14:57
от nikita_mah
Здравейте, съпругът ми е алжирец. Живеем в България, той е с временно пребиваване до март 2018 г. Имаме син на 2 месеца. Имам няколко въпроса при развод по взаимно съгласие.
1. Ще мога ли да получавам издръжка, при положение че той ще се върне в родината си?
2. Има ли начин законово да определим, че ако иска да вижда детето, това може да се случва само на територията на България?
3. Имам кредит на мое име, теглен е заради разходи по неговото пътуване до Алжир и уреждане на българските му документи. Ако откаже да го плаща мога ли да направя нещо?
4. Той е мюсюлманин, имаме сключен религиозен брак в джамия и документ, в който пише, че трябва да ми плати зестра от 1000 евро(не е посочен срок за плащане). Този документ има ли юридическа стойност, мога ли да си изискам парите?
5. Какъв адвокат да търся, по международно право ли?

Благодаря ви предварително!

Re: Развод с чужденец в България

МнениеПубликувано на: 01 Авг 2017, 23:37
от katerinakuch
Опитайте се да поговорите с него и да се споразумеете.

Re: Развод с чужденец в България

МнениеПубликувано на: 05 Авг 2017, 09:06
от todor72
Здравейте.

Кодесът на международното частно право признава компетността на българския съд при разводи с международен елемент, коет оозначава, че независимо от мястото на сключването бракът може да бъде прекратен в България.
Ще можете да получавате издръжка, дори и бившият ви съпруг да се върне в родината си.
За детето ще бъде по-трудно да се договори, че ще трябва да го вижда само в България, но докато не ви осъди да му разрешите да го извежда извън страната нямате основания за притеснения.
Кредитът ще продължи да се плаща от съпруга, от който е изтеглен, но вие имате право на една втора от заплатените вноски, в смисъл да ги получите от съпруга си.
Относно документа за зестрата, необходимо е да се прецени доколко съкият има характеристиките на договор, трябва да се прегледа от адвокат, за да се даде мнение.
Не ви е необходим адвокат по международно право, всеки бракоразводен адвокат може да в исвърши работа.
За безплатна консултация - адвокат Мангъров
http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg

Re: Развод с чужденец в България

МнениеПубликувано на: 10 Авг 2017, 14:25
от borovinka
Преди да давате съвети за "международночастноправния развод", нека се изясни "този брак сключен в джамия" валиден ли е у нас.
Къде е сключен бракът? В България? В Алжир? Ако е в Алжир, признат ли е официално за граждански брак в България и регистриран ли е тук?

По останалите въпроси - след като стане ясно за валидността на брака.

Re: Развод с чужденец в България

МнениеПубликувано на: 29 Авг 2017, 16:12
от nikita_mah
Бракът е сключен в България, за момента не е признат в Алжир, ако това има значение.

Re: Развод с чужденец в България

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2017, 09:34
от bobi9
borovinka написа:Преди да давате съвети за "международночастноправния развод", нека се изясни "този брак сключен в джамия" валиден ли е у нас.
Къде е сключен бракът? В България? В Алжир? Ако е в Алжир, признат ли е официално за граждански брак в България и регистриран ли е тук?

По останалите въпроси - след като стане ясно за валидността на брака.


Въпросът не е признава ли се тук, а признава ли се в Алжир за легитимен брак сключен в джамия. Ако религиозния брак там е официален, то България го признава по силата на чл. 75 КМЧП. В случая обаче втория брак няма действие, като противоречащ на норми от обществен ред.

Re: Развод с чужденец в България

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 14:46
от borovinka
nikita_mah написа:Бракът е сключен в България, за момента не е признат в Алжир, ако това има значение.


Да разбирам, че нямате граждански брак в България (не сте подписали Акт за граждански брак в някоя община), а само пред ходжата сте се заклели, че сте заедно с този мъж, така ли?
Ако е така, нямате сключен валиден граждански брак по българското право. Не можем въобще да говорим за развод, защото не е налице брак.

Боби, не обърквай жената. Нека първо се изясни изобщо имаме ли налице валиден граждански брак в България.