начало

Промени в ГПК уреждат: Доброволно събиране на вземания от съдебните изпълнители Промени в ГПК уреждат: Доброволно събиране на вземания от съдебните изпълнители

Законов режим на разделност

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Законов режим на разделност

Мнениеот bezstrashen » 28 Юни 2017, 15:53

Здравейте, на скоро сключих брак с моята половинка със законов режим на разделност. Ако правилно съм разбрал Семейният кодекс, ако закупим кола или имот на името на жена ми (освен семейното жилище), тя ще може да го продава при мое отсъствие (често съм извън страната). Това така ли е, достатъчен ли е този режим на разделност, който сме избрали или трябва да мислим и за брачен договор? Ако е достатъчно, то пред нотариуса трябва ли тя да носи някакъв документ, за да докаже, че сме избрали именно този режим или е достатъчно да го упомене само? Целта, която търсим е всичко, което се купува на името на единият, да може да се продава когато си поискаме без наличието на другия.
bezstrashen
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Юни 2017, 15:46

Re: Законов режим на разделност

Мнениеот borovinka » 29 Юни 2017, 13:37

Режимът на разделност означава, че и след брака придобитите от един от двамата съпрузи активи остават само негова собственост. Не е необходимо подписване и на брачен договор, освен ако не искате да учредите такъв за други цели.
Колкото до автомобила, ако е закупен след сключване на брака и е собственост на съпругата ви, тя може да го прехвърли и без ваше съгласие, достатъчно е пред нотариуса да представи удостоверение от Регистъра на семейните и имуществени отношения, воден от Агенция по вписванията, където да е отразен избрания от вас режим на имуществени отношения след сключване на брака.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Законов режим на разделност

Мнениеот bezstrashen » 29 Юни 2017, 20:10

Благодаря ви за отговора. Значи все пак правилно съм разтълкувал СК.
bezstrashen
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Юни 2017, 15:46

Re: Законов режим на разделност

Мнениеот yyayya » 16 Авг 2017, 17:58

Здравейте ,
във връзка с темата - какво се случва ако това не е автомобил а жилище,
и след дарение от единия съпруг семейството се окаже с едно единствено семейно жилище ??
ИМа ли право съпругът който е дарил имота си безвъзмездно
да претендира за единственото семейно жилище до навършване пълнолетие на децата им ?!?
yyayya
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 06 Яну 2014, 17:18

Re: Законов режим на разделност

Мнениеот bvoykov » 16 Авг 2017, 20:48

Според мен може да "претендира" жилището, дарението по никакъв начин не се отразява върху възможността му да му бъде възложено семейното жилище, в случай че бракът бъде прекратен с развод и ако родителските права върху ненавършилите пълнолетие деца му бъдат предоставени. Жилището при всички положения си остава собственост на единия съпруг, но ако ползването му бъде възложено на другия, то първият няма да може да живее в него до навършване пълнолетие на децата. Прехвърлянето на собствеността на семейното жилище по време на брака, дори когато е в режим на разделност, се извършва със съгласието на съпруга несобственик, ако двамата съпрузи нямат друго жилище - обща собственост или лична собственост на всеки един от тях.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 283
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Законов режим на разделност

Мнениеот eleni196 » 26 Сеп 2019, 10:40

Здравейте,

Моят въпрос е следния:
Омъжена съм, живея и работя в България. Съпругът ми от дълги години е в Германия, където живее постоянно. Нямаме намерение да се развеждаме, но бих искала да продам апартаментът, в който живея в България поради налагащото ми се преместване в друг град. Съпругът ми е категоричен, че няма да присъства на продажби и закупуване на ново жилище и желае цялата семейна собственост, както и апартамента да бъдат само моя собственост. Така смятаме, че ще избегнем необходимостта от пълномощни и други усложнение при тези процедури.
Възможно ли е сега след 30 години брак да подпишем декларация за режим на разделност и това ще бъде ли юридически издържано за да мога само аз да бъда собственик на семейното имущество или поне на апартамента?
Благодаря предварително
eleni196
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Окт 2016, 16:13

Re: Законов режим на разделност

Мнениеот karanedeff » 26 Сеп 2019, 13:27

http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител
 
Мнения: 1236
Регистриран на: 30 Ное 2002, 17:20

Re: Законов режим на разделност

Мнениеот eleni196 » 26 Сеп 2019, 16:18

Много ви благодаря, помогнахте ми да се ориентирам, какво в същност искаме :D
eleni196
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Окт 2016, 16:13


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron