Страница 1 от 1

Молба за помощ

МнениеПубликувано на: 16 Май 2017, 12:55
от lidia2106
Здравейте!
Моля,за помощ.Преди седмица убиха бившият ми съпруг,с който сме официално разведени от 2009 г.Поради неплащане на издръжката към двете ни деца,има влзъл в сила изпълнителен лист и от 2011 г,до сега,от общината ми изплащаха по 50 лв.на дете, всеки месец.Обадих се на съдия изпълнителя, да му кажа,да пусне известие до общината,че длъжника е починал и да преустановят изплащането.Каква беше изненадата ми,когато същият ми каза,че задължението за издръжката на децата,ще се прехвърли към тях и най-вероятно те ще трябва да ги върнат.Как е възможно пари,които по закон са дължими на децата,в следващият момент да им ги изискват,при смъртта на длъжника?Благодаря предварително.

Re: Молба за помощ

МнениеПубликувано на: 16 Май 2017, 16:37
от borovinka
Спокойно.

Щом издръжката се изплаща от общината, значи бившият е нямал доходи и имущество.
След неговата смърт децата стават негови наследници.

Изплатената им издръжка не се връща. Евентуално Общината, изплащала досега издръжка от името на бившия Ви съпруг, може да предяви иск към неговите наследници (децата), за заплащане на изплатените от негово име суми, за което обаче тя трябва да си заведе дело и да спази още ред процедурни неща.

Децата ви също имат полезни ходове, един от които е да приемат наследството от баща си по опис (ако са непълнолетни, това е задължително! и ако има какво наследство да приемат, разбира се), ако са навършили пълнолетие към момента, когато бъдат потърсени да заплащат каквито и да било суми, дължани от баща им на някого (не само на общината, може да ви потърсят и разни кредитни институции и други лица, например), децата ви могат да направят отказ от наследство.

За повече подробности, консултирайте се с адвокат.

Re: Молба за помощ

МнениеПубликувано на: 17 Май 2017, 15:16
от lidia2106
Благодаря,за изчерпателният отговор. :)

Re: Молба за помощ

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2017, 18:19
от rosi1976
Здравеите след дълги години психически тормоз лъжи изневери та дори и шамари през 2015 се разведах.Съда осъди бащата на 200 лв издръжка да заплати от момента на напускане на дома до 18 г.т.е около 3 г.аз не съм получила 1 лв.издръжка за детето си.Моля кажете посъветвайте ме какво да правя .Препоръчайте ми добър адвокат занимаващ се с такъв вид дела.Препоръчаха ми адв.Даниела Боргунова тя е бракоразводен аз вече съм разведена незнам дали би поела дело за издръжка .Благодаря предварително