начало

КС не отмени единната цена на водата КС не отмени единната цена на водата

Наследяване на задължения към Виваком?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наследяване на задължения към Виваком?

Мнениеот plamen_petrow » 19 Мар 2017, 16:13

Здравейте, преди два месеца почина бащата на приятелката ми, появиха се задължения, както към Топлофикация (които не вярвам да има как да не се платят), така и към Виваком, като включително има съобщение от фирма за събиране на дългове - Cycle credit, които случайно видяхме днес валящи се на пода до пощенската кутия във входа. И двете съобщения са адресирани до вече починалият човек.
В писмото от фирмата, което е адресирано до него се споменава сума от 102 лв и седемдневен срок от дата на получаване за изплащане, ако ли не многократно увеличаване на сумата и т/н/
В писмото от Виваком сумата е разбита така-140 лв неустойка за STB (не знам, какво е това), 140 лв за невърнат цифров приемник?, което не е проблем да се върне разбира се и 135 лв -баланс от предходни периоди. От смъртта му никой не живее там,нито някой е ползвал тези услуги. Двете суми от по 140 лв са обединени на едната страна като 280 лева в графа "Корекции, дарения и услуги от други партньори" .
Въпросите ми са- как точно е най-добре да постъпим в случая и наследяват ли се тези дългове в такива случаи?
plamen_petrow
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Мар 2016, 10:35

Re: Наследяване на задължения към Виваком?

Мнениеот borovinka » 20 Мар 2017, 12:08

Наследяват се. Скоро съответните оператори ще образуват дело и в хода му ще установят, че лицето е починало, след което ще призоват наследниците му по закон да заплатят претендираните от тях суми.
С Топлофикация така или иначе имате срок от 1 месец след промяна на собствеността на имота (в случая наследяването му) да декларирате промяна на титуляра на партидата и дружеството спокойно може да си търси задължения от новия му собственик (наследника), въпреки че те са натрупани от наследодателя.

Колкото до Виваком, трябва да проверите там дали не е изтекъл договорът, по който са били предоставени тези услуги и кога е изтекъл.

Бирническото дружество зависи за какво търси задължения. Може да са "фишеци", може и наистина да са образували дело, за което може да проверите в районния съд по адрес на починалия човек дали има образувано някакво производство срещу него приживе.

За по-подробна информация, обърнете се към адвокат, който ще разгледа документите ви и ще ви даде най-точен съвет.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron