начало

КС не отмени единната цена на водата КС не отмени единната цена на водата

Издръжка на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Издръжка на дете

Мнениеот mrs_t » 20 Сеп 2016, 18:14

Здравейте. Съпругът ми има припозната дъщеря на 8 години от предишна връзка. Не е имал брак с майката и след раздялата са се разбрали устно да плаща 100 лв. за издръжка на детето. Преди е плащал издръжката на ръка, но от 2 години я праща по пощата, а от два месеца по банков път, макар майката да продължава да настоява да си ги получава на ръка. Майката смята да замине в чужбина скоро и възнамерява да остави дъщеря си на грижите на бабата на детето (майката на съпруга ми). Въпросът ми е следния: При положение, че нямат никакво споразумение при кого остава детето, ако плащаме издръжката на бабата и имаме документ за това, може ли след като се върне майката да осъди съпруга ми, че не е плащал издръжка за 4те месеца, в които ще отсъства. А ако се направи пълномощно на бабата, с подписите на двамата родители, че за този период детето остава при нея, това че плащаме издръжка на сметка на бабата ще се зачете ли в съда при евентуално завеждане на дело от страна на майката? И ако майката не се съгласи да направи пълномощно как се доказва, че е била извън страната за този период?
Другият ми въпрос е следния: от Януари 2016 минималната издръжка за дете е 105лв. След като я пращаме по банков път, това че банката има някакви такси за поддръжка на сметката на майката (сметката се ползва и за детски надбавки) задължава ли съпруга ми да плаща повече пари и може ли майката на детето да го задължи да праща издръжката по пощата поради тази причина. А при евентуално завеждане на дело може ли майката да бъде осъдена за издръжка за минал период при положение, че детето прекарва 90% от времето при майката на съпруга ми без да остави и една стотинка на жената за елементарни нужди на детето, а в същото време претендира за издръжка.
mrs_t
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 17:42

Re: Издръжка на дете

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Сеп 2016, 22:24

Много е многословно това което казвате.
Искате да не плащате 2 лева комисиона на банката.
Аз това разбирам общо-взето.
Сложете някакви прости изречения.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4872
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Издръжка на дете

Мнениеот mrs_t » 23 Сеп 2016, 09:34

Плащаме 105 лв по банков път и 2лв за превода и 0.22 ст., за да не дава майката, когато тегли от банкомат. Тя не ползва картата си само за получаване на издръжката. Тоест дали ще получи издръжка по банков път или не, банката така или иначе и взима всеки месец 1,45 за обслужване. А на сметката си трябва да има 5-10 лв., за да може да изтегли цялата сума, която някой и праща. Склонни сме да даваме и повече, за да не ощетяваме детето, но не и да ни правят на маймуни. Детето прекарва 90% от времето си при майката на съпруга ми, на нейни разноски. Тоест с тези 105 лв. мама, която работи от сутрин до вечер и няма време за дъщеря си, някой слънчев съботен ден купува чифт обувчици за 20 лв. и замазва очичките на 8 годишното си дете като и казва, че са от нея. Проблемът е не за какво отиват парите. Съпругът ми не би оставил дъщеря си гола и боса. Проблемът е в отношението на майката, която твърди че банката щяла да и взима 10лв всеки месец. Тъй като тази жена е изключително нагла предвид "грижите" които полага за детето си, ние очакваме всякакви проблеми от нейна страна.
Въпросът ми е: Това, че плащаме 105 лв. за издръжка по банков път достатъчно ли е, за да се подсигурим при евентуално завеждане на дело от страна на майката? И трябва ли да плащаме издръжка на майката, когато тя е в чужбина за 4 месеца, а детето при баба си? Не е ли по-редно да ги пращаме на бабата, а майката като много работеща също да се сети да прати някой лев за дъщеря си? И ако имаме документ, че ги пращаме на бабата, достатъчно ли е да се подсигурим за тези 4 месеца? Пак казвам, съпругът ми не е бил съден за издръжка, нито има някакво споразумение при кого остава детето.
mrs_t
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 17:42

Re: Издръжка на дете

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Сеп 2016, 12:43

Превежда се толкова - колкото е уговорено. При минимална издръжка 105 лв. не ви касае, тоест нямате съдебно решение. Имате само устна уговорка.
Това мога да кажа. Изобщо комисиона не ви бърка.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4872
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Издръжка на дете

Мнениеот mrs_t » 24 Сеп 2016, 14:23

А за тези 3-4 месеца, когато майката ще е в чужбина? На кого да пращаме издръжка - на майката или на бабата?
mrs_t
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 17:42

Re: Издръжка на дете

Мнениеот leto15 » 27 Окт 2016, 11:37

и аз това щях да питам и чакам отговор от някой компетентен :evil:
leto15
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 04 Юни 2015, 09:14

Re: Издръжка на дете

Мнениеот borovinka » 31 Окт 2016, 14:38

Издръжка се плаща на детето (не на майката, нито на бабата, нито на стринката по бащина линия).

Родителските права над това дете са присъдени на майката, доколкото разбирам?

Или изобщо не е водено дело за родителските права и съд не е определял при кой ще живее това дете? (Това си го мисля, защото казвате, че бащата доброволно се е съгласил да плаща сума Х без да има съдебен акт за това).

Ако няма присъдени родителски права, то и майката и бащата по равно дължат издръжка на детето. Спокойно бащата може във времето, когато майката я няма, да вземе детето при себе си и да не плаща никаква издръжка на никого (пак казвам, че излизам от презумпцията, че това е доброволно отделена от него сума, а не плащане, определено от съд).

Такива ми ти работи.
Бащата също е родител и не дължи издръжка докато детето е при него, казано на най-разбираем език.

Останалите питания - за банкови комисиони, преводи и т.н., не им е тук мястото.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1504
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Издръжка на дете

Мнениеот leto15 » 03 Ное 2016, 15:16

а ако детето е присъдено на майката, има брак , майката е заминала в чужбина за продължително време над година, детето е оставено на бабата по майчина линия да се грижи за него, без бащата да е уведомен за случващото се, тогава? издржката на кого? по съдебното решение ли?
leto15
Младши потребител
 
Мнения: 51
Регистриран на: 04 Юни 2015, 09:14

Re: Издръжка на дете

Мнениеот bird_of_paradise » 04 Ное 2016, 17:50

leto15 написа:а ако детето е присъдено на майката, има брак , майката е заминала в чужбина за продължително време над година, детето е оставено на бабата по майчина линия да се грижи за него, без бащата да е уведомен за случващото се, тогава? издржката на кого? по съдебното решение ли?

Категорично да. Може да се вижда несправедливо, но така е правилно, докато вие не заведете дело за присъждане на родителските права, искът ви бъде уважен и майката я осъдят да плаща издръжка.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron