начало

КС не отмени единната цена на водата КС не отмени единната цена на водата

спряна издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


спряна издръжка

Мнениеот vaneda » 20 Сеп 2016, 07:44

Здравейте, имам следното притеснение:Осъдих бащата на моето дете за издръжка(нямам сключен брак с него), след като не успях да го намеря за да я изплаща подадох молба да ми бъде давана такава от общината.В продължение на три години аз получавах сумата от 80 лв..Преди няколко дни разбрах ,че бащата на детето е починал преди 1г. и 9м.(?), но аз получавах тази пари до сега. Въпросът ми е следния- ще трябва ли да върна сумата която съм взела за тази една година и девет месеца? Детето ми след четири месеца навършва 17г. Има ли правото на пенсия при условие ,че не мога да докажа трудовия и осигурителен стаж на починалия родител? Благодаря!
vaneda
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 07:13

Re: спряна издръжка

Мнениеот Pause » 25 Сеп 2016, 21:18

Здравейте ,получаването на издръжка от родител е безусловно задължение на всеки родител т.е. детето да се нуждае от такава ,а родителя да му осигури това следва от текста на чл.139 и 143, ал.1 от СК. Основанията , за спиране на издръжка са други е няма да ги коментирам понеже са погълнати от смъртта на единия родител което е и факт даващ право на прекратяването на изплъщането на издръжка от задълженото лице. Не дължите връщане на платените до сега средства понеже задължението по своето естество е безвъзмездно. Възможно е , да потърсите в по нататъшен ред издръжка от следващите по ред лица в чл.140,ал.1 от СК но затова е необходима ново дело и нови обстоятелства за обосноваване на гражданския иск по ваша воля.Важен въпрос по същество е също дали ,починалия родител е получавал пенсия и отговора е нормиран в чл.80,ал.1 от КСО.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron