начало

КС не отмени единната цена на водата КС не отмени единната цена на водата

Дарен имот права на страните при раздяла

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Дарен имот права на страните при раздяла

Мнениеот ludmil80 » 02 Сеп 2016, 14:20

Здравейте, питането ми е следното:
Живея с жена от 13г. на семейни начала, имаме две деца и ни предстои раздяла. Жилището в което живеем ми е дарено от родителите ми преди 15г. Доколкото съм запознат тя няма никакви права върху него, но ако съда присъди децата на нея, като по нуждаещ се родител доколкото знам може да и отреди да живее в семейното жилище като ми заплаща определен наем. Но за да стане това трябва да няма имот на нейно име, да няма къде да живее(нейните родители са собственици на апартамент и на къща в близко село), и да има отказ от жилфонд. Правилно ли съм запознат, и има ли нещо да се добави.
ludmil80
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 14:06

Re: Дарен имот права на страните при раздяла

Мнениеот katerinakuch » 02 Сеп 2016, 16:44

Да, съдът може да определи тя да живее с децата в това жилище.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1084
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Дарен имот права на страните при раздяла

Мнениеот hariman » 02 Сеп 2016, 22:01

katerinakuch написа:Да, съдът може да определи тя да живее с децата в това жилище.


И на какво основание ще остане да живее в това жилище? Те нямат брак, апартаментът не е съсобсвен и въобще не попада в категорията семейно жилище. Присъждане на семейно жилище предполага брак и съответно последващ развод. В конкретният случай имаме фактическо съжителство, което просто ще бъде прекратено от двамата. Въпросът за отглеждането на детето и неговата издръжка са съвсем отделни и ще се решат съгласно чл.127 и следващите от Семейния кодекс.
Спопред мен няма как да и бъде присъдено тя да живее в апартамента, просто защото такова присъждане има само при развод, по повод ползването на семейното жилище, а в настоящия случай няма брак, семейство и семейно жилище.
hariman
Потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: 22 Апр 2002, 18:46

Re: Дарен имот права на страните при раздяла

Мнениеот ludmil80 » 03 Фев 2017, 12:34

Тъй като казуса е все още налице, ще доуточня още нещо. По адресна регистрация "жена ми" се води на адреса на имота повече от 10г. Имота ми е дарен, като родителите ми си запазват правото на пожизнено обитаване. Вариант ли е да бъде развалено дарението или аз да го даря на тях, това има ли значение да бъде определен като семейно жилище?
ludmil80
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 14:06

Re: Дарен имот права на страните при раздяла

Мнениеот svettoslav » 04 Фев 2017, 14:09

ludmil80 написа:Тъй като казуса е все още налице, ще доуточня още нещо. По адресна регистрация "жена ми" се води на адреса на имота повече от 10г. Имота ми е дарен, като родителите ми си запазват правото на пожизнено обитаване. Вариант ли е да бъде развалено дарението или аз да го даря на тях, това има ли значение да бъде определен като семейно жилище?


В последния пост ви е отговорено що е това "семейно жилище " и че "жена" ви няма касателство.

Пък вие може да си прехвърляте всичко. Просто излишни безсмислени разходи.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron