начало

КС не отмени единната цена на водата КС не отмени единната цена на водата

Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 31 Авг 2016, 15:59

Здравейте,
Започнало е обществено обсъждане на промени в СК, касаещи въвеждането на институцията споделено родителство. Мотиви и проект - тук: http://www.strategy.bg/PublicConsultati ... BG&Id=2246
Интересно, какво е мнението на юристите /и не само/ във форума по промените в чл. 59? Дали има, поне един случай на развод по исков ред, при който нито една от страните да не е поискала упражняването на родителските права? И дали промяната ще засегне, поне едно бракоразводно дело?
И какво е мнението ви по предложенията за засилване на ролята на местните дирекции "Социално Подпомагане", отдели Закрила на детето, центровете за обществена подкрепа и др.п. в съдебният процес.
Те ще изземат функциите на съда? Особено, като се има предвид нивото им на заплащане, начините за назначаване и квалификацията на "социалните работнички"... сред тях има и такива, които не са и чували за PAS, например и последствията за детето.
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот lexy21 » 02 Сеп 2016, 00:20

Темата е много обширна, въпросът - без еднозначен отговор за мен.
При настоящата нормативна уредба е образувано тълкувателно дело, което да даде отговор на въпроса дали в сегашната си редакция чл. 59, ал. 2 от СК изключва възможността за постановяване на съвместно родителство от бракоразводния съд.
Лично за мен съвместното родителство е приложимо при взаимно разбирателство и съгласие на родителите, проблемният за нашето общество въпрос е дали може да им се налагала властничестки - чрез съд, при спор между тях и до какъв резултат ще доведе подобен акт.
Преди да питаме юристите, пък било то и с опит, ми се струва, че трябва да изслушаме психолози, работили с деца, отглеждани при съвместно родителство и то в много по-цивилизовани общества от нашето (в които се регулират обществени отношения на различно ниво на развитие, дай боже някога да ги стигнем). При нас, каквото и да си твърдим в съда, най-често "най-добрият интерес на детето" и "висшите интереси на детето" опират до лични вендети между възрастните, които успяват сами себе си да заблудят, че се водят от посочените принципи и именно за това занимават съда с невъзможността си като зрели и отговорни родители да се споразумеят в интерес на децата си (ако можеха - нямаше да спорят в съда при кого да е детето на Коледа през четните години и крокто щяха съвместно да си родителстват). Традиционно се намесва и родата (естествено, също водена от "най-добрия интерес на детето") с всякакви "хватки" - от промиване на детски мозъци, през подкупване с подаръци за сметка на икономически по-слабия родител, та през използване на самостоятелните права на баби и дядовци по чл. 128, ал. 2 от СК, за да се "разширяват" или "компенсират" родителски режими... Така де - на война, като на война (ама все в интерес на детето :wink: )
Не знам как такива хора ще упражняват съвместно родителство и как децата им физически разделени във времето "по равно", психически облъчвани "по равно", "по равно" възпитавани в равно отдалечени житейски принципи, ще се справят - по същество сами - с всички други равни неща, за които са се преборили да упражняват върху тях равно ненавиждащите им се родители, равно подкрепяни от техните родители...
Лично аз считам, че този институт може да постигне целите си в по-развити и цивилизовани общества от нашето, а у нас - само при взамно съгласие. Имаме псведо-развити социални служби, зле платени, претоварини с работа и немотивирани социални работници, бланкетни социални доклади, които (в София, не знам за други места) никой не се явява да защитава, респ. нито съдът, нито страните изслушват и задават върпоси на социалния работник, възприел лично и непосредствено съществени за изхода на делото обстоятелства, върху които е формирал изводите/препоръките си... Опасявам се, че с благодарност съдът ще приме законодателна проямяна, която му развързва ръцете да постановява поголовно съвсетно родителство при спор между родителите за упражняване на РП, позовавайки се на бланкетни социални доклади, според които "и двамата родители притежават родителски капацитет...и двамата родители демонстрират желание и възможност да упражняват РП (последната - защото живеят в жилище с течаща вода и са обособили детски кът, като в отглеждането ще са подпомагани от бабата и дядото на детето по тяхна си линия)... детето е привързано и уважава и двамата родители... в негов интерес е..."
Лесно е да се "поучиш от добрите практики" и да копираш сляпо действащи в други страни решения, няма спор. Трудно е да прогнозираш последиците.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2588
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 09 Сеп 2016, 09:49

Благодаря за отговора lexy21.
Да, наистина имаше искане от Л. Панов за ТР на ВКС още през месец март. Но, дори не е насрочена дата... Не знам, дали изобщо ще се гледа и ще има ли ТР... Вие описвате само евентуалните проблеми от въвеждането на институцията споделено родителство. Всички ще се съгласят, че прекалено много станаха случаите, в които бащи искат, но не могат да виждат и чуват децата си с години. Хората не се размножават, чрез "пъпкуване" и имат нужда от двама родители, за да станат деца и поне, докато са деца. Не знам, защо не искате да видите и ползите от споделеното родителство. А какво може да даде един баща на детето си за 1-2 дни месечно? Модел на поведение ли, обич ли, грижа, топлина...? Стандартният режим, постановяван до сега е крайно недостатъчен. Това е затворнически режим.
Не съм юрист и не съм в състояние да влизам в спор, точно с Вас. Затова, ако позволите само няколко въпроса:
Мислите ли, че ще има и изменения в НК (за неизпълнение на съдебно решение чл. 182 ал. 2) при така честото възпрепятстване на РЛО от страна на майката? И има ли нужда от промени в НК и в ГПК?
Как ще се отразят промените на висящите дела?
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот lexy21 » 12 Сеп 2016, 16:59

atanasn написа:Не знам, защо не искате да видите и ползите от споделеното родителство.

Не, че не искам, но съм реалист. Не знам Вие как си представяте споделеното родителство и как се натрапва подобно споделяне на хора, които не желаят да го споделят и един друг се ненавиждат - по нито един въпрос няма да постигат съгласие и ще водят безумни дела - от това, в кое училище да го запишат, до това дали да ходи на танци или на плуване, на рисуване или на хор, дали да отиде на летен лагер или не, докато детето им полудее и вземе да бяга от напрежението с някоя тревица. То така или иначе няма да има място, което да нарече свой дом - а, забравих - ще има ДВА, ще се мести като чергар, барабар с учебниците, дрешките и т.н., е, училището и приятелите няма да се местят, ама кой го е грижа, важното е на мама и тате да им е по равно...
Виждам, че сте емоционално ангажиран с темата и не искам да споря с Вас, просто виждам и какво възрастните причиняват на децата си.
Неизпълнението / възпрепятстването на постановени режими на ЛО не е и не може да е аргумент в полза на споделеното родителство.
atanasn написа:Мислите ли, че ще има и изменения в НК (за неизпълнение на съдебно решение чл. 182 ал. 2) при така честото възпрепятстване на РЛО от страна на майката? И има ли нужда от промени в НК и в ГПК?
Как ще се отразят промените на висящите дела?
Честно казано, не виждам необходимост от промени в НК. В сегашната му редакция, текстът дава достатъчно възможности за индивидуализация на наказанието с оглед множеството житейски ситуации и конкретни проявни форми, които може да приеме изпълнителното деяние. Наказателното право е и следва да бъде последната защита/санкция в случая - много преди него са органите по закрила на детето и техните правомощия, които следва да бъдат развити и практически обезпечени, включително административнонаказателните такива. Ако те реално работеха с родителите и децата и, ако всяко осуетяване упражняването на РЛО се установяваше като административно нарушение от служители на ОЗД и наказваше с една хубава глоба, а при три влезли в сила наказателни постановления (например) се сезираше съда за преразглеждане въпроса с РП, в хода на който процес да се изследва и въпроса за PAS, да видим как щеше да е...
Какви промени в ГПК имате предвид?
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2588
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Сеп 2016, 17:58

Има осъдена майка за непредаване - тук се жалваше жената - осъдена е и то на практика, никакви глоби.
Сега не мога да уловя престъплението дали е омисивно - тоест - на просто извършване, или комисивно - тоест дали трябва освен извършването да настъпят и вреди.
Тоест ако си запаля камината в къщи - това е ограничен пожар, но ако от камината прехвърчат искри към съседите - ето ти вреда.
Мисля да е на просто извършване.
Сега - изобщо хората сме в един примитивен стадий. Не Клод-леви-Строс, а един друг антрополог посочи - като как са се решавали бракоразводните дела при нашите примитивни предшественици. Еми просто изхвърлят с парцалите нежелания жених и така. Прогонват те от стадото един вид. Тоест - не виждам сега разлика. Всички приказки за европейски манталитет и т.н. са утопични. Както и да е.
Аз съм за премахване на матриархалното начало - едно че съм мъж, едно че - така и трябва.
Жената глези по природа, не е минавало час без да ми сложат нещо в устата - до ден днешен все ме глезят.
Ако е момче - трябва да стане боец, пък и било на сцената на изкуството.
Ако е момиче - трябва да си е момиче - то си е радост в къщи. Честна дума - не знам какво е дете момиче, имам син.
Не деля половете - просто така.
Но бащата е мъж, особено истинският боец, който успява да хване метрото навреме.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4872
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 13 Сеп 2016, 08:45

lexy21, имам предвид, например промени в ГПК - чл. 528 и възможностите на съдебният изпълнител да налага глоба за всяко неизпълнение... В момента отглеждащият родител (майката) има задължение и подлежи на санкция, само ако не отговори в срок на писмената покана от съдебният изпълнител. Във всички случаи той/тя казва, че ще предаде детето доброволно - и дотам се приключва. Това е безумно...
Последна промяна atanasn на 13 Сеп 2016, 13:56, променена общо 1 път
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 13 Сеп 2016, 10:41

lexy21 написа:Неизпълнението / възпрепятстването на постановени режими на ЛО не е и не може да е аргумент в полза на споделеното родителство.

Неизпълнението на постановен РЛО, както и PAS са следствие на желанието на "родителя" с присъдените род. права да накаже другият родител, или в повечето случаи - да осребри брака си... Децата - срещу семейното жилище и колата и по-висока издръжка. Децата се употребяват масово и най-безцеремонно, като средство, като оръжие срещу другият родител - за постигане на лични користни цели и за задоволяване на собствени дефицити. Административното регламентиране и въвеждане на споделеното родителство ще сложи спирачка на въвличането на децата в конфликта и употребата им, като разменна монета и средство за изнудване.
Масовото неизпълнение на постановените РЛО и последващото въвличане на съдебни изпълнители, прокуратура, съд, полиция, социално подпомагане, детски психолози и др. са част от инстументариума на "родителят" с присъдените права. Това налага извода, че се налагат промени, в посока - споделено родителство. Каквато е и налагащата се практика в по-развитите общества от нашето. Нашето общество, ще е едно от последните, които го приемат и прилагат. В момента имаме само несподелено родителство...
PS
lexy21 написа: Виждам, че сте емоционално ангажиран с темата и не ...

Да, ангажиран съм. От 15 месеца нямам никакви контакти с двамата си сина (на 11 г. и на 4 г.), поради недопускането от страна на майката и нейните роднини до какъвто и да било контакт с тях.
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот lexy21 » 13 Сеп 2016, 17:26

Съжалявам за личните Ви несгоди, но опитът и практиката ми дават основание да подкрепя споделеното родителство само тогава, когато съдът го постанови въз основа на споразумение между родителите.
По отношение уредбата на изпълнението на задължението за предаване на дете считам, че глобата би била уместна само, ако СИ нямаше правомощието да отнеме детето и да го предаде на взискателя, каквото изрично му е предоставено в ал. 4 на чл. 528 т.е. считам, че глобата е механизъм за принуда там, където изпълнеинето обективно не може да се осъществи от терто лице (СИ), а зависи изключително от волята на длъжника (чл. 527). Идеята е, че принудителното изпълнеине е сурогат на доброволното, а не санкция за липсата му.
Считам обаче, както вече писах по-горе, че по-ефективно би се въздействало върху обществените отношения, ако преди наказателната репресия (чл. 182, ал. 2 от НК), беше уредена и функционираше административнонаказателна и служителите в ДСП установяваха, а съответния директор издаваше наказателни постановления, с които налагаше глоби. Тогава би могло да се помисли и за промяна в НК, като съставомерно бъде това неизпълнение, което е било извършено след като деецът вече е бил наказван за същото по административен ред.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2588
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 13 Сеп 2016, 19:10

Не аз, а децата имат проблем. Те са принудени да растат без баща, без помощ от втори родител, с чувство на вина, с конфликт на лоялността, настройвани, манипулирани и употребявани... Аз мога само да им давам.
Самите съдебни изпълнители многократно повдигат въпроса за възстановяване на санкциите в ГПК при неизпълнение на РЛО... Не си представям вземането на дете/деца от единия родител и предаването им на другия от СИ... в присъствието на полиция, кмета, социални работнички и цялата налична рода от двете страни... Глобата е далеч по ефективна в случая.
Много рядко, почти никога Д СП пристъпва към изпълнение на вменените и от ЗЗакД правомощия за издаване на предписания по чл. 21, ал. 1, т. 3...Аз лично, считам, че на много от социалните работнички призванието им не е работа с деца, но пък сигурно имат други силни страни, в които да се концентрират... И идеята за разширяване на функциите на СП при спорове за родителски права е крайно несъстоятелна, предвид демонстрираният им капацитет.
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот lexy21 » 13 Сеп 2016, 19:38

Това е последното ми включване по темата, защото не искам да влизам в неправни спорове.
lexy21 написа:Имаме псведо-развити социални служби, зле платени, претоварини с работа и немотивирани социални работници, бланкетни социални доклади...

lexy21 написа:Наказателното право е и следва да бъде последната защита/санкция в случая - много преди него са органите по закрила на детето и техните правомощия, които следва да бъдат развити и практически обезпечени, включително административнонаказателните такива. Ако те реално работеха с родителите и децата...

atanasn написа:И идеята за разширяване на функциите на СП при спорове за родителски права е крайно несъстоятелна, предвид демонстрираният им капацитет.

Идеята е органите, които по закон са призвани да се грижат за добруването на децата, да бъдат развити и да бъдат реално функциониращи, за да постигат целите, които оправдават съществуването им, а не да криминализираме всичко и да очакваме от чужди на семейните отношения органи, каквито са прокуратурата и наказателния съд, да постигат несвойствени за тях резултати.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2588
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 13 Сеп 2016, 19:52

Благодаря, lexy21. Да, споровете са за между равни...
Последна промяна atanasn на 14 Сеп 2016, 07:23, променена общо 1 път
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Сеп 2016, 20:02

Ама ръчкайте ги - не знам каква зодия сте и аз се разведох, - детето ми е хубаво, както и да е.
Ръчкайте ги овреме - щото забравят, овластяват се някак придърпалите дете. Има екип полисмени, които ходяат по изземвания - които са смесен пол - тоест момче и момиче полицай. В София няма читав съдебен изпълнител за такива предавания.
Детето трябва да се запъне - да излезе насила - майката да разбере - че филмът е свършил и работата да върви.
Това е техниката - стига да нямате сериозни имотни работи - но и те са преодолими.


Бе оженете се наново - това е рецептата.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4872
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 13 Сеп 2016, 20:22

ivan_lawyer написа:Ама ръчкайте ги -

Делото е на 2-ра инстанция при ОС, няма влязло в сила СР... макар, че ищцата не е обжалвала нищо.
ivan_lawyer написа:Има екип полисмени, които ходяат по изземвания - които са смесен пол - тоест момче и момиче полицай.

Това, за първи път го чувам... не става въпрос за София.

ivan_lawyer написа:Бе оженете се наново - това е рецептата.

Имаше един сценарий от 1978 - "Развод по български"... http://www.nedialko.net/piesi/06-razvod ... garski.pdf

С първо действащо лице - АДВОКАТЪТ ИВАН СТОЯНОВ
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот marrydj » 17 Сеп 2016, 16:58

Аз не съм съгласна с тези промени и силно се надявам да не влязат в сила .
Не виждам как ще приложим на практика това с бащата на моето дете . Как ще доказвам тогава ,че влиянието му върху детето е зловредно .Не може човек ,който прибира учебниците на детето си и му казва "няма нужда да учиш , ученето е загуба на време с него нищо не се постига , само парите са важни" ,да има същите права като мен върху дъщеря ми .Човек 6 години не виждал детето си и чак след като аз потърсих законовите се права да получавам издръжка и детето ми като гражданин на ЕС да пътува свободно в пределите му , да има равни права с мен .Какво ще правим , две седмици от месеца аз ще наваксвам уроците с малката ,а останалите две ще и се говори ,че няма смисъл да учи ли ? Та това дете като влезе в пубертета тотално ще изтрещи и предпочете по лесния начин (неговия) ,недай си Боже да запомни думите му " парите са важни" и да тръгне да си ги изкарва не със знание .... Споделеното родителство няма да превъзпита родителите .Единствено санкциите които са реално прилагащи се биха били от някаква полза за другия родител . Аз получавам издръжка с 3 месеца назад ,бащата се води безработен без нищо на свое име и никой не може да го накара да ми плати дължимото .Напротив от Закрила на детето ми казват "ами може да няма сега " , а когато детето ми беше реално болно и знаех ,че не му се дават лекарства коментарът " ееее какво толкова " .Тоест той има права ,а аз не въпреки ,че детето е присъдено на мен :!: Не работещите и подкупни държавни институции не могат да определят съдбата на детето ми .Не !
Атанас , съветвам те да търсиш правата си и непрестанно да подаваш сигнали до службите .
marrydj
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Сеп 2016, 23:11

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 26 Сеп 2016, 09:17

Единственото добро решение е въвеждането на оборима презумпция за споделено родителство.
Това означава, че ако не се намерят причини, които да налагат детето да живее предимно при единия от разделилите се негови родители, то ще живее и при двамата на равни периоди от време.
При географска близост (както е в моят случай - 25 м. разстояние м/у двете жилища) на тези периоди могат да са от по една седмица например, а при географска отдалеченост от по една година.
Въпроса на конкретния режим е отделна дискусия.
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот marrydj » 27 Сеп 2016, 10:51

Искаш да ми кажеш ,че е в интерес на детето ми през година да сменя средата на живот ,училището и способа на възпитание ли ? Както и да прекъсва за по 1 година танците си които до сега е тренирала 3 години и напреднала и изключително много желае да ги тренира ? Не мисля ,че е коректно изобщо спрямо детето .Ако български съд ми отсъди това ,аз лично ще си продам къщата и с парите ще съдя държавата в Хага .
marrydj
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 16 Сеп 2016, 23:11

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 07 Окт 2016, 11:31

Приеха на първо гласуване промени в ГПК, предложени от Анна Александрова и Данаил Кирилов - ГЕРБ. С тях се възстановява касационното обжалване на исковете за родителски права, лични отношения и издръжка на детето.
Сега се очаква да излезе и решение по Тълкувателно дело Nr.3 / 2015 г. ОСГТК касаещо въпросите на чл 528 от ГПК - изпълнение на задължение за предаване на дете.
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот milen101 » 13 Ное 2016, 13:39

Разбира се, че такъв спор е предопределен - жените ще бъдат твърдо против въвеждането на " споделено родителство", а мъжете ще бъдат "за". Считам, че "споделеното родителство" следва да се прилага от съда в случаите, когато и двамата родители са се доказали като грижовни към децата си и имат необходимите уловия и средства за тяхната издръжка. В такъв случай не е небходима издръжка - всеки родител сам се грижи за децата.
milen101
Младши потребител
 
Мнения: 71
Регистриран на: 08 Юли 2011, 23:39

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 18 Ное 2016, 11:19

milen101 написа:Разбира се, че такъв спор е предопределен - жените ще бъдат твърдо против въвеждането на " споделено родителство", а мъжете ще бъдат "за".

Най-тежкото проявление на дискриминация - полова дискриминация е при развод, когато децата се отнемат от бащата в полза на майката.
Времето, което съдът трябва да разпореди , което детето прекарва при който и да е от двамата си родители – не следва да е по-малко от 35% , за да присъства родителя в живота на детето си. До такъв извод са стигнали психолозите. Като под присъствие се разбира: да има време за разговори с него, да го къпе, да го приспива, да го води на училище, да пише домашни, да го успокоява, а не да бъде неделен татко или майка.
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46

Re: Предстоящи промени в СК - обсъждане в МС

Мнениеот atanasn » 29 Яну 2017, 10:37

На 09.02.2017г. от 14.00 ч. в зала No 15 на ІІ етаж от Съдебната палата ще се проведе открито съдебно заседание по Тълкувателно дело №3 / 2015 г. ОСГТК - Изпълнително производство.
Върховния касационен съд ще се произнесе с тълкувателно решение, което ще уеднакви съдебната практика, свързана с принудителното изпълнение на режима на лични отношения между неотглеждащия родител и детето, а именно:
Посредством кой изпълнителен способ се провежда принудителното изпълнение на определения от съда режим на лични отношения между родител и дете?
atanasn
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Авг 2016, 15:46


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron