Страница 1 от 1

Брак с американски гражданин в България

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2016, 16:24
от kekla
Здравейте. Имаме желание с приятеля ми да сключим брак в България. Той е американски гражданин и има американски имена. В същото време е И български гражданин и има български имена. Искаме като се оженим аз да нося неговите американски имена. Но излиза,че за да стане това в България трябвало да има гражданско дело, да си наемем адвокат и така той да си смени българските имена с американските, независимо, че притежава документ, който удостоверява че човекът с българските имена и този с американските са едно и също лице. В съда ни казаха,че ще отнеме месеци докато си смени той името и в България. Това нас не ни устройва. Нямаме идея кой път да хванем. Защото ако все пак се оженим с неговите български имена, аз трябва да си сменям личните документи няколко пъти. Нас ни интересува бракът ни да е легитимен пред американските власти, тъй като аз и дъщеря ми, имаме намерение да живеем в Америка с новото си семейство. Как е най-добре да постъпим? Искаме до два месеца да се оженим, за да може той от Америка да задвижи процедурите по идването на мен и дъщеря ми там при него. Благодаря предварително!

Re: Брак с американски гражданин в България

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2016, 17:10
от borovinka
А брак в САЩ е ли възможен? Виза се вади по-бързо, отколкото се сменя име пред български съд.

Стана ми интересно как така американски гражданин когато е унас от Джон (примерно) се казва Иван. :) Казуса ви е странен.

Re: Брак с американски гражданин в България

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2016, 23:07
от jhoro
borovinka написа:А брак в САЩ е ли възможен? Виза се вади по-бързо, отколкото се сменя име пред български съд.
Стана ми интересно, как така американски гражданин, когато е у нас, от Джон (примерно) се казва Иван. :) Казуса ви е странен.

Ако проверите, как се сменя име в други държави - няма да ни е толкова странно. Ето как е във Великобритания - в САЩ едва ли е много по-различно.
Change your name by deed poll
If you don’t want to register your deed poll, you can make your own instead, using the following wording:
“I [old name] of [your address] have given up my name [old name] and have adopted for all purposes the name [new name].
Signed as a deed on [date] as [old name] and [new name] in the presence of [witness 1 name] of [witness 1 address], and [witness 2 name] of [witness 2 address].
[your new signature], [your old signature]
[witness 1 signature], [witness 2 signature]”
Ако не искате да регистрирате своя постъпка анкета, можете да направите своя собствена вместо това, като се използва следната формулировка:
"Аз [старото име] на [вашия адрес] се отказвам от името [старото име] и приемам за всички цели името [новото име].
Подписано като акт на [дата] като [старото име] и [новото име] в присъствието на [свидетел 1 име] на [свидетел 1 адрес] и [свидетел 2 име] на [свидетел 2 адрес].
[Вашия нов подпис], [вашия стар подпис]
[Свидетел 1 подпис], [свидетел 2 подпис] "

Re: Брак с американски гражданин в България

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2016, 11:31
от kekla
Здравейте отново. Да, казусът ни е много странен и много съжаляваме, че изгубихме месеци в лутане кое и как. Искахме да избегнем годеническата виза с оглед на факта,че имам дете. До колкото ни беше известно ако се бяхме оженили тук после щеше да е възможно да се връщаме по което си време искаме в България. А ако сме с годеническа виза до колкото знаем докато не се оженим и не си оправим статута аз и детето ми, върнем ли се в България, после няма да ни разрешат да се върнем в Америка. Може и аз да не съм особено наясно. Писахме до американското посолство в София и в крайна сметка те препоръчаха варианта с годеническата виза. Явно ще трябва да се спрем на този вариант. Благодаря ви за отговорите!

Re: Брак с американски гражданин в България

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2016, 14:58
от jhoro
kekla написа:Писахме до американското посолство в София и в крайна сметка те препоръчаха варианта с годеническата виза. Явно ще трябва да се спрем на този вариант. Благодаря ви за отговорите!

Според мен това е най-правилния подход. В крайна сметка - американската администрация ще решава.
И ... нали знаете, че имането на виза и влизането в САЩ са доста различни неща. Първото не гарантира второто.

Re: Брак с американски гражданин в България

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2016, 17:52
от kekla
Аз не съм чак толкова запозната. Приятелят ми уж имаше познат професионалист нотариус запознат с всички въпроси относно нашия казус. Обаче като се върна в България се оказа друго. Можеше да подаде документи за годеническа виза още преди да си дойде. Както и да е. А иначе доколкото съм запозната с този вариант, аз имам три месеца след получаването на тази виза да ида в САЩ и да сключа брак, естествено след редицата интервюта и доказателства,че искам да се оженим по любов. Но за това не се притеснявам, имаме достатъчно доказателства за това. Тепърва ще става ясно кое и как явно :)