начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Как да разбера какви кредити наследявам от починал роднина?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Как да разбера какви кредити наследявам от починал роднина?

Мнениеот natalida » 01 Юни 2016, 13:06

Здравейте,
моля за вашето съдействие, тъй като тук съм получавала наистина компетентни съвети.
Мой чичо почина в началото на май и тъй като няма деца, се оказа че аз съм единствен наследник. Като имущество има боксионера и малко земя. Чичо ми имаше проблем с алкохола и се притеснявахме дали не са го подмамили да подпише нещо и да ги е продал, но от това, което знам на този етап не е така.
Въпреки че отричаше приживе, се оказа, че има кредити. В документите му открих бележки от поне 3 такива институции (бързи кредити) и дори 1 съдебно решение от 8 март тази година - осъден е за кредит към Париба,който е взел 2013-та.
Как да процедирам - звънях на няколко места -искат да отида на място със смъртен акт. Притеснява ме да не искат на място да подпиша нещо, а не знам дали ще е правилно. Имам следните въпроси:
1. Искам да разбера какви точно кредити има. Прочетох че БНБ може да се направи справка. На нея ще бъде ли отразено всичко - включително от фирмите за бързи кредити? ( от това, което видях досега кредитите са по 200-400 лв.) Да чакам ли някой да ме уведоми като наследник - въобще длъжни ли са?
2. Предполагам, че повечето кредити нямат застраховки. Мога ли да изискам копие от договорите и как? И има ли някакъв срок след смъртта на човека, в който да има отсрочка или някаква промяна в обстоятелствата по плащанията - не знам сега текат ли лихви?
3. За съдебното решение - то е от 8 март от съда в родния му град и има срок за обжалване. На 6 март чичо ми си е счупил става, ние разбрахме на 9 март и веднага заминахме за града му. На 16 март в София му бе извършена смяна на става. След това остана в София, а в края на април получи белодробно заболяване, от което почина впоследствие. Чичо ми нямаше телефон, но някакви хора са звънели на майка ми, която го гледаше (вероятно номерът е даден от съседи)да питат за друг кредит. Не сме предполагали даже за съдебното решението, което открихме след смъртта му. С кой и как да се свържем и как да процедираме? Можем ли да обжалваме?
Искам да оправя цялата тази ситуация, но не знам откъде да започна. Трябва ли да звъна на всички подобни фирми да питам има ли там или няма кредит?
natalida
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 14 Сеп 2009, 16:41

Re: Как да разбера какви кредити наследявам от починал родни

Мнениеот burgas_ssg » 01 Юни 2016, 14:05

1.В БнБ може да се направи в действителност справка за кредитната задлъжнялост, включително и на физическо лице, което е починало, но с това право разполагат само наследниците. Всичко, като процедура си е обяснено подробно на сайта на банката:

http://www.bnb.bg/AboutUs/AUFAQ/CONTR_C ... GISTER_FAQ

Като наследник мисля, че имате право и на справка в централния регистър на длъжниците, които се води от камарата на частните съдебни изпълнители, като тази справка може да се поръча и направи при всеки съдия-изпълнител по избор срещу заплащане на такса разбира се. В случай, че има висящи изпълнителни дела, следва да проверите дали имотите на починалия не са възбранени

2.Копие от договорите никой не Ви пречи да си поискате, но едва ли някой ще Ви даде. По вероятно е фирмите - кредитори да започнат живо да се интересуват от Вас, да Ви разпитват, да Ви искат лични карти и разбира се веднага да Ви подканят да плащате, като наследници на починалия длъжник. Иначе лихвите си текат и докато не се погаси задължението това няма да се промени.

3.Ако съдебното решение е от 8 март, а чичо Ви е починал в края на април или след това, най-вероятно ще е изтекъл срока за обжалване, но не мога да кажа със сигурност. По принцип при смърт на ответника делото следва да бъде спряно, но ако решението вече е влязло в сила, преди да почине лицето, тази опция отпада. В деловодството на съда може да се провери какъв е статуса на делото, както и статуса на съдебното решение - на сайта на публичния регистър за съдебните решения.

Можете да потърсите там където е живял някакви документи, които да Ви подскажат от къде може да Ви търсят. Ако сте напълно сигурен, че дълговете са повече от имуществото му може да се откажете от наследството. Ако кредитите са за по 200-300 лв., едва ли ще е така.
Важно е регистрирания Ви постоянен адрес да е актуален и на него действително да може да получавате съобщения или съдебни призовки, защото едно е сигурно - много скоро ТЕ ще дойдат за Вас...., колкото и гадно да звучи...
burgas_ssg
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 26 Май 2016, 09:55

Re: Как да разбера какви кредити наследявам от починал родни

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Юни 2016, 06:11

Има опасност наистина - какво да направите - зависи от 1. пари 2.време и 3 - няма от какво.
Сега - не сте единствен наследник, доколкото схващам. Можете да съберете подписите на наследниците на един бял лист, да отидете в нотариус и да продадете ДА ПРОДАДЕТЕ, А НЕ ДАРИТЕ - боксониерата и земите.
Имате ли властови амбиции - можете да направите и друго. Ако нямате стартова сума - учредете с предварителен договор едно прехвърляне на имота - като задължително ВПИШЕТЕ, ВПИШЕТЕ - ВПИШЕТЕ веднага исковата молба.

Проучете дали няма вписани тежести на имота - по партидата на Имотния регистър - има и он-лайн услуга - трябва да заредите обаче 1 лев на регистъра по банков път. Едва ли има - както гледам случая - никой не си прави усилия. Просто полека-лека изпродадете всичко, що има за изпродаване и така. Но не казвайте на фирмите за бързи кредити нищо - те засега не знаят за събитията. Просто иначе ще се насочат правилно - сега са слепоци. Внимателно проверете какви кредити има - с какви суми, те едва ли са големи, но тези са опасни фирмите.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Как да разбера какви кредити наследявам от починал родни

Мнениеот natalida » 08 Юни 2016, 14:00

Здравейте, благодаря за коментарите и препоръките. Дори да продам всичко аз наследявам и кредитите. Направих проверка в ЦКР - излизат 3 кредита към кредитни фирми и 2 към Агенция за събиране на вземанията. Обща сума около 3000 лв.
Един от тях е със застраховка,обадих се и на фирмата и на застрахователя и сега трябва да нося документи.Това с тази Агенция обаче ме притеснява...
natalida
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 14 Сеп 2009, 16:41

Re: Как да разбера какви кредити наследявам от починал родни

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Юни 2016, 19:46

Прехвърлете имота - сега сте като патица. Те не правят нищо, щото са като слепи един вид. Лъснат ли имоти - ще впият зъби. Тези създания и образувания се прехранват само от смучене на такива балъшки заеми.

Но Вие си решавате.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4904
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: jhoro и 7 госта


cron