начало

Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността

Семейно жилище.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Семейно жилище.

Мнениеот axlastro » 28 Мар 2016, 18:20

Следния казус : двама съпрузи сме, с граждански брак. Имаме и дете на 2 години. Живеем от години в апартамент, собственост на фирмата на родителите на жена ми. И двамата, както и детето се водим с постоянна адресна регистрация там. В момента те искат да продадат жилището, без да ни предупредят за това. Жена ми е при тях, явно съгласна с решението им и вероятно се готви да ме напусне и да живее с родителите си. Аз имам друго жилище, което е сравнително малко и неудобно за всички ни.
Въпросът ми е : Имат ли право да ни изгонят без предупреждение и имаме ли някакъв начин да им противодействаме.
axlastro
Потребител
 
Мнения: 168
Регистриран на: 08 Окт 2010, 17:23

Re: Семейно жилище.

Мнениеот katerinakuch » 28 Мар 2016, 20:05

Щом не сте сключили договор за наем с фирмата, управителят/те на фирмата може да Ви покани да напуснете жилището без предизвестие, както е сторил.
katerinakuch
Активен потребител
 
Мнения: 1017
Регистриран на: 28 Юни 2007, 12:27

Re: Семейно жилище.

Мнениеот axlastro » 29 Мар 2016, 00:23

Ясно. Значи адвокатката, с която се консултирах ме лъже. Според нея никой не може да ни изгони от семейното жилище при условие, че нямаме развод.
axlastro
Потребител
 
Мнения: 168
Регистриран на: 08 Окт 2010, 17:23

Re: Семейно жилище.

Мнениеот jhoro » 29 Мар 2016, 02:21

axlastro написа:Ясно. Значи адвокатката, с която се консултирах ме лъже. Според нея никой не може да ни изгони от семейното жилище при условие, че нямаме развод.

Не знам какво ви е казала адвокатката, но Вие явно бъркате
-- жилището, в което живее семейството Ви и
-- семейното жилище, като част от СИО (съпружеска имуществена общност). Тоест, когато е ваше.
В описаната ситуация Вие просто сте "на гости"
jhoro
Потребител
 
Мнения: 833
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Семейно жилище.

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Мар 2016, 12:33

jhoro, ти колега ли си, защото много непълноти и при теб.
Жилището е семейно, съгласно §1 от ДР на СК. Точка!

axlastro написа:Въпросът ми е : Имат ли право да ни изгонят без предупреждение и имаме ли някакъв начин да им противодействаме.

Имате заем за послужване. Неформален, но все таки си е заем. Няма сила, която да ви принуди да напуснете жилището сега и веднага.
Имате възможност да не го напускате, а собственикът да си води дело за предаване ползването му. Ще загубите това дело, но пък печелите още не по-малко от 12м. време живот в него, както и разноските по съдебното производство. Възможно да претендират и обезщетение за времето, докато се съдите.

Друг е въпросът дали си струва ( емоционално, времево, финансово и пр.) цялата тази гимнастика, след като имате собствено жилище. Мислете трезво.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: Семейно жилище.

Мнениеот axlastro » 29 Мар 2016, 23:56

Благодаря за компетентното мнение. Въпроса е малко по-сложен и е за отделна тема, пак в раздел "семейни казуси", а ако трябва да съм честен не е за форуми изобщо. За мен беше важно да разбера, дали моят адвокат, на който до момента имам доверие, се движи в правилна посока. Явно поне по въпроса със семейното жилище, той е бил напълно прав. Иначе аз претенции към това жилище нямам нито искам да оставам там.
axlastro
Потребител
 
Мнения: 168
Регистриран на: 08 Окт 2010, 17:23


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron