начало

Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността Наемодателят си прибрал водомера от язовир „Студена“, който отчитал водата за промишлеността

Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Мнениеот kiedmobil » 18 Фев 2016, 20:09

Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
(2) Ако детето е родено преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се смята съпругът на майката от новия брак.
(3) В случай на обявено отсъствие на съпруга предположенията по ал. 1 и 2 не се прилагат, ако детето е родено след изтичането на триста дни от датата на последното известие за съпруга, а при обявена смърт - от датата на предполагаемата смърт.
(4) Алинеи 1 - 3 се прилагат и когато детето е родено при условията на асистирана репродукция по чл. 60, ал. 2

Случая ал 3 Съпруга е извън страната и няма ни вест ни кост!!!!!!Може ли да се ползва Чл. 65. (1) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването в 7-дневен срок от извършването му на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е навършило четиринадесет години, както и на Дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето.Никъде не се пише,че не може да се припознае дете което има баща,целта е да се избегне процедурата през съд!!!!!
kiedmobil
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Юни 2010, 15:11

Re: Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Мнениеот bvoykov » 18 Фев 2016, 20:37

Здравейте!
Според мен ал. 3 на цитирания от вас член от Семейния кодекс в този случай може да бъде приложена само и единствено, ако е постановено решение на съда по смисъла на чл. 9 от Закона за лицата и семейството, т.е. необходимо е съдът да се е произнесъл предварително по въпроса дали е налице отсъствие или не. Само да няма известие за съпруга не е достатъчно, необходимо е това да бъде установено със съдебен акт. Това Ви го казвам с уговорката, че не съм професионалист.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 236
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Мнениеот Kogato » 18 Фев 2016, 22:41

Съжалявам за неприятната новина, но НЕ може да бъде припознато дете, което вече има баща. Никъде не пише това с думите, които Вие ползвате, но, всъщност, на всеки грамотен юрист е ясно именно това от текста на чл.43 от Семейния кодекс - "Иск за търсене произход не може да се предяви и припознаване не може да се извърши, докато не бъде оборен по исков ред наличният произход, установен с акт за раждане, с предположението по чл. 32 или с припознаване. Двата иска могат да бъдат съединени."
В противен случай всеки може да припознае Марк Зукърбърг, например. И се започват едни дела...

Иначе, kiedmobil е прав за т.3. :wink:

Уви, няма как да минете по друг път и да избегнете съдебния процес. Но пък може да съедините исковете, за да се случат нещата сравнително по-бързо.

Пожелавам Ви успех!
Kogato
Младши потребител
 
Мнения: 50
Регистриран на: 22 Май 2008, 11:23

Re: Молаба за тълкуване на припознаване на дете

Мнениеот madooeiei » 19 Фев 2016, 11:12

Очень приятно, это заставляет меня понять больше..
agent royal1688
madooeiei
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Окт 2015, 12:47


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron