Страница 1 от 1

Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2015, 17:33
от dimitarbt
Както при много хора се случва - предстои ми развод. И започвам да се "подготвям" за това.

Ябълката на раздора най вероятно ще е апартамента със следната история:
Апартамента е купен преди брака с кредит на мое име и с нотариален акт на мое име. Ипотекиран е към банката разбира се :)
Абсолютно всички разходи (погасителни вноски, ток, вода, интернет, газ и т.н.) ги плащам аз и имам документи да го докажа.
Понеже съпругата ми си намери мой заместник с голямо сърце но без жилище, предполагам ще им е нужно такова.
Имаме едно дете заедно (4 г.) и едно от предишния и брак.

Какви са ми възможностите да запазя дома си.

Благодаря за съветите и мненията ви предварително.

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 18:37
от petkova63
След като жилището е придобито преди брака, то не става съпружеска имуществена общност само поради това, че по време на брака сте изплащали кредита. Вие сте едноличен собственик на имота и съпругата Ви не може да има основателни претенции върху правото на собственост. Ако смята, че е участвала в изплащането на кредита (което подлежи на доказване, ако се твърди), може да иска връщане на сумите, които е дала, тоест да има облигационна, но не и вещно-правна претенция. Има и практика на ВКС в този смисъл. Така че апартаментът си е Ваш. В зависимост от претенциите на съпругата Ви, ако и след като такива бъдат предявени, ще организирате защитата на интересите си.

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 20:34
от ivan_lawyer
Трябва да се направи прогноза на събитията, като след това да се наложат някакви леки (или тежки) мерки, за да не се стига до загуби.

Жилището на 100 % се дава на майката до достигане на 18 години на детето. Може да се иска наем, но пък дължите издръжка.

За да избегнете тържествения купон на Новата година в апартамента Ви, но без Ваше участие, трябва да се има предвид, че имате работа с един вид успоредни процеси - развод, който класически губите, но можете и да имате шанс.

Ако стартирате някакви действия - това е успоредно на развода. И какво се случва на практика - сега сте абсолютно с вързани ръце, почти, защото формално законът пази семейството и не можете да се разпоредите с имота. Кога да нападнете - много труден въпрос.

Общата тактика е на приспиване на противника, ама те да не са паднали от Марс.

Мисля, да не говоря конкретно, защото в търсачката на интернет темата за развод е силно търсена и ще излезе великата тактика наяве.

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 13:22
от dimitarbt
Любопитен съм - кой би ме убедил да им плащам вноските по кредита

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2015, 07:53
от advpetkov
Собствеността и ползването на жилище са различни неща, нали ги разграничавате? Вноските по кредита и обслужването му имат отношение към ипотеката и евентуално (при необслужване на кредита) към публичната продан на имота, тоест в крайна сметка към собствеността. За ползването се дължи наем, с тази подробност, че в този случай размерът му ще бъде определян от съда, а не свободно договарян.

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 01:06
от neveja111
Това, че вие сте плащали не ви прави собственик, защото дори и плащанията да са директно от заплатата ви "приноса на половинката ви" се предполага. АКО продължите да плащате, може и да иската по-голям дял при една бъдеща сага по собствеността на апартамента. Ако смятате жена ви виновна за развода - искайте си детето и попечителството над него, тогава вие ще си живеете в апартамента заедно с дете ви. Съдът се интересува от това кое е най-добро за децата и не винаги ги дава на майката, особено ако се докаже че е виновна за краха на брака ви.....

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 17:06
от hariman
Neveja111, видимо не сте юрист и напоследък това е поне трета тема, в която давате категорично и най-вече невярно мнение , с което заблуждавате питащия. Човекът ясно е посочил, че е закупил апартамента преди брака с ипотечен кредит, т.е. имотът си е лична собственост, а не СИО.
Към питащия - никой не може нито да ви убеди, нито да ви принуди да плащате вноските по кредите, това си е ваш избор. :) Ако спрете да изплащате кредита, банката най-вероятно ще пристъпи към принудително удовлетворение от обезпечението по кредита, т.е. въпросния апартамент. Дали това ще бъде икономически изгодно за вас ние няма как да знаем, но решението за това ще е ваше.

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 19:50
от ilian_todorov
dimitarbt написа:Както при много хора се случва - предстои ми развод. И започвам да се "подготвям" за това.

Ябълката на раздора най вероятно ще е апартамента със следната история:
Апартамента е купен преди брака с кредит на мое име и с нотариален акт на мое име. Ипотекиран е към банката разбира се :)
Абсолютно всички разходи (погасителни вноски, ток, вода, интернет, газ и т.н.) ги плащам аз и имам документи да го докажа.
Понеже съпругата ми си намери мой заместник с голямо сърце но без жилище, предполагам ще им е нужно такова.
Имаме едно дете заедно (4 г.) и едно от предишния и брак.

Какви са ми възможностите да запазя дома си.

Благодаря за съветите и мненията ви предварително.

Ти нямаш изгода да плащаш апартамент в който няма да живееш 14 години. Да гледаш сам дете (ако правата бъдат дадени на теб) също е лоша идея. Мъж дете не гледа. ;) Защо не разговаряш със съпругата си и я убедиш да няма претенции за ползване на жилището докато детето не навърши 18 години. Ако не се съгласи, спри да плащаш вноските и така апартаментът ще бъде изкаран на публична продан. Ти заминаваш за чужбина и я оставяш да се оправя с детето сама или с новия си мъж. Ако е разумна няма да ти създаде проблеми.
П.П. Предполагам, че не сърцето му е голямо на заместника ти, а нещо друго. Намира се между краката. :D

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 15:42
от gclubplaza
โพสต์ที่น่ากลัว ผู้ดูแลระบบขอบคุณ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
golden slot

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 11:05
от nikodim77
Моля да бъда извинен от питащия, dimitarbt, но ще се включа зада опонирам на ilian_todorov!
Изразявам категоричното си несъгласие с думите:
„Да гледаш сам дете (ако правата бъдат дадени на теб) също е лоша идея. Мъж дете не гледа.”

Надявам се, че намигващата емотиконка след тези думи, показва шега?!
Обществото трябва да се отърси от тези остарели разбирания и догми. Налице са много бащи (Татковци), които полагат не по-лоши грижи от майките, Татковци, които отдават неимоверна Любов към своите деца! Все по-честа е и практиката на родните съдилища да постановяват така нареченото „упражняване на родителски права” именно на бащите.
Всъщност е редно да спрем да делим РОДИТЕЛСТВОТО на майчински и бащински грижи и задължения! Дори считам, че на ниво „Конституция” би следвало в чл.14 да се промени втората дума с „РОДИТЕЛСТВОТО”.
Наясно съм, че с този пост ще си навлека гнева на много Майки, които четат и участват в този форум. Далече съм от тезата, че видиш ли, майките са лоши, напротив. Но, да не забравяме, че и бащите са хора – родители, изпитващи обич към децата си. Грижите не се свеждат само до топла стая и завивка, както и топла супа… Истинските грижи са Много Любов към децата, правилното им третиране и отношение, подкрепата, която им се дава, и предаването на познания. Всъщност темата „истински родителски грижи” е безкрайна и не съм този, който ще я изчерпа тук. Просто исках да оборя цитираните по-горе думи на ilian_todorov. :roll:

Re: Развод и жилище

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 11:32
от leto15
:oops: така си е