Страница 1 от 1

Въпрос за отстъпка при плащане на фиш в срок?

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2021, 12:46
от soadfan
Здравейте,
току що автомобилът ми беше репатриран и ме наградиха и с фиш за 50 кинта
Забелязах обаче, че няма отстъпка от 30% при плащане в срок. В чл. 189 (9) изрично е записано "електронен фиш". До някъде разбирам каква е логиката, обаче аз се чудя може ли да се ползва някакъв вид дискриминация за основание за да се приложи отстъпката и в този случай?
Искам да платя колкото се може по-малко, не защото 15 лв. ще ме бутнат, а повече от инат (плащам си данъка на колата, ГО, единствен автомобил е в семейството и тн и ме награждават с фиш за това, че съм паркирал от 22:00 до преди 09:00 на тротоара във вътрешна уличка в квартала, понеже няма къде да се паркира).

Поздрави,
Петър

Re: Въпрос за отстъпка при плащане на фиш в срок?

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2021, 19:49
от jhoro
Здравейте!
soadfan написа:Забелязах обаче, че няма отстъпка от 30% при плащане в срок. В чл. 189 (9) изрично е записано "електронен фиш". До някъде разбирам каква е логиката ...

Не търсете „логика“, а четете:
Ред и начин на плащане на глоби по Закона за движението по пътищата
С 30% отстъпка може да се заплати САМО електронен фиш (серия „К“ за нарушение на скоростния режим) в определения от закона срок. За фишове и наказателни постановления отстъпка при плащането на глобата няма.

Сега просто си платете, а за друг път - паркирайте внимателно.

Пп. Самия факт, че „Ако е допусната (техническа) грешка при налагането на превода за глобата, този процес не се активизира и глобата остава в системата като неплатена“ трябва да покаже, за каква система става дума!

Re: Въпрос за отстъпка при плащане на фиш в срок?

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2021, 17:19
от viki751176
Преди една година и мен ме глобиха за същото нещо. Исках да го обжалвам, ходих при познат адвокат и той ми каза че фиш не може да се обжалва. За да можеш да го обжалваш, трябва да ти напишат не фиш а акт, поне така разбрах.

Re: Въпрос за отстъпка при плащане на фиш в срок?

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2021, 22:06
от nikodim77
Здравейте,
viki751176, опасявам се, че или не сте случили на адвокат, който е специалист в админ. право, или не му се е занимавало с Вашия случай…? Тук във форума не един път е „дъвкана” темата за „обжалване” на фишове. Да подлежат на „обжалване” ! Поставям кавичките, защото не е точно обжалване, има административна процедура, която е разписана в ЗАНН и АПК. Но накратко, фишовете могат да „падат”!