начало

Над 400 000 лева обезщетениe за още една фирма, обявена за пипало на „Октопод“-а Над 400 000 лева обезщетениe за още една фирма, обявена за пипало на „Октопод“-а

Декларация по чл. 66 ал. 2 от ЗМИП

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Декларация по чл. 66 ал. 2 от ЗМИП

Мнениеот metalm » 10 Дек 2020, 19:26

Здравейте,
коя институция може да даде становище, разясни и формулира какъв текст трябва да се изпише в посочената декларация приложение 9а от ЗМИП?
Аз като я чета пише, че цитирам:
"При посочване на наследство се посочват година на придобиване и данни за
наследодателя или наследодателите, при посочване на спестявания - периодът, в който
са натрупани спестяванията, както и данни за източника, а при посочване на доходи от
търговска или трудова дейност, както и друг общоформулиран източник - периодът, в
който са генерирани доходите, както и данни за работодателя или контрагентите"

На служителите в обслужващата ме банка е наредено с вътрешна заповед да се изисква и видът дейност който извършвам или вида на продажбата която е извършена. Поради отказ от моя страна да впиша подобна информация без да ми се даде основание за това, ми отказаха да приемат вноска на каса само с описан произход "доход от търговска дейност на правен на период от.... до .... " След направен сигнал по реда до обслужващата ме банка получих следния отговор:


Във връзка с Ваше оплакване до ХХХХХХХХХХХ с вх.№ ХХХХХХХХХХХ от 08.10.2020г.,
преди всичко Ви поднасяме извинения за неприятното впечатление, с което сте останали от работата си с банката.
Уверяваме Ви, че основната ни цел като водеща европейска банка, фокусирана върху реалните нужди на клиентите, е гарантирането на високо качество на предлаганите от банката продукти и услуги. Именно поради тази причина, сигналите на нашите клиенти са изключително полезни и важни за нас. Дълбоко уверени сме, че това е единственият правилен път към изграждането и запазването на дълготрайни, успешни и устойчиви бизнес отношения.
Бихме искали да Ви уведомим, че попълването на Декларация по чл. 66 ал. 2 от Закон за мерките срещу изпирането на пари е изискване на регулаторните органи и е в съответствие с вътрешнобанковите правила и процедури. Декларацията се попълва във връзка с произхода на средствата при операции, надвишаващи прага на сумите, определени съгласно ЗМИП.
Молим да имате предвид и текста изписан в Декларацията по чл. 66 ал. 2 от ЗМИП , а именно: „при посочване на доходи от търговска или трудова дейност, както и друг общо формулиран източник – периодът, в който са генерирани доходите, както и данни за работодателя или контрагентите“.
В хода на извършената проверка се установи, че при посещението си в локация „ХХХХХХХХХ“ на „ХХХХХХХХХ“ сте били помолени от обслужилият Ви служител да предоставите по-подробна информация относно произхода на средствата в размер на BGN ХХХХХХХХ , които сте искали да внесете по сметката на дружеството. В случая е необходимо да бъде посочена информация за вида на извършвана дейност, период в който са натрупани доходите и данни за работодателя или контрагента (например: продажба на хранителни стоки за периода…от…до; CMP за период …от …до.. и др.), за конкретната операция. Поради отказ от Ваша страна за предоставяне на горепосочената информация сте получили отказ да бъдете обслужен.
Г-н ХХХХХХХХ, във връзка с гореизложеното потвърждаваме, че не са констатирани нарушения от страна на обслужилият Ви служител, който е съблюдавал вътрешнобанковите правила и процедури.

И пак не ми обясняват на какво основание искат да впиша вида на извършената дейност. Прочетох и правилника за прилагане поместен тук, и там не видях подобно изискване.
Кой може да даде официално становище? Ако някой знае да каже моля.
metalm
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Дек 2020, 18:46

Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron