начало

От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури От понеделник приемат документи в конкурса за преместване в районните прокуратури

Юрисконсулт

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Юрисконсулт

Мнениеот bloodmoon1337 » 03 Дек 2020, 17:32

Здравейте, наскоро приключих своето следване и след няколко дни ще изпратя своите документи до Министерство на правосъдието за т.нар. 6-месечен задължителен стаж (в документите до МП е посочено, че т.нар. "професионален стаж" с продължителност от 4 месеца ще бъде при адвоката, с който ще бъде сключен и трудов договор. Моето питане е свързано с това възможно ли е на този етап да сключа трудов договор на длъжност "юрисконсулт" с адвокат, който не е образувал и не участва в адвокатско дружество или съдружие, т.е. адвоката е на самостоятелна пракатика или е абсолютно необходимо като работодател по смисъла на пар. 1, т. 1 ДР от КТ да юридическо лице ,т.е. адвокатско дружество по смисъла чл. 57, ал. 1 ЗА или някое от лимитативно посочените в чл. 63 ТЗ търговски дружества като юридически лица според своята правноорганизационна форма? Зная, че обикновено адвокатите сключват трудов договор с работниците като "адвокатски сътрудници" и черпят привилегиите, предвидени в ЗА, но моята идея е за работодател - адвокат и работник - юрисконсулт.
Тълкувайки разпоредбата на чл. 13, ал. 3 от Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията оставам с впечатление, че не е допустимо сключването на такъв договор, тъй като според цитираната норма длъжността "юрисконсулт" е свързана с осъществяване на процесуално представителство на съответното юридическо лице, както и с изразяване на становища или с разработване на предложения за решения на правни проблеми, свързани с дейността на съответната администрация. Длъжността "юрисконсулт" е експертна длъжност и в зависимост от степента на квалификация, професионалния опит и съдържанието на конкретните служебни задължения, длъжността "юрисконсулт" в общата администрация се степенува в три групи, подредени в низходящ ред - съответно главен, старши и младши, като се вземат предвид обхватът и комплексността на изпълняваната от тях дейност.

Благодаря!
bloodmoon1337
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Ное 2019, 19:49

Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron