начало

Не познавам никой от парламентарните квоти във ВСС. Забранявам ви да пишете във Фейсбук Не познавам никой от парламентарните квоти във ВСС. Забранявам ви да пишете във Фейсбук

цесия

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


цесия

Мнениеот milen101 » 26 Сеп 2019, 14:58

Може ли чрез цесия да се прехвърли вземане, чийто размер не е установен, а ще се установява впоследствие - чрез експертиза?
milen101
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 08 Юли 2011, 23:39

Re: цесия

Мнениеот kalahan2008 » 26 Сеп 2019, 16:27

Въпросът е странен, да не кажа безсмислен. Експертизата е процесуален способ за събиране на доказателства и като такъв тя само доказва размерът на вземането. С други думи, при евентуален съдебен спор Вие трябва да посочите конкретен размер на вземането, а експертизата само ще докаже /или опровергае/ Вашите твърдения за размера на вземането.
При сключване на договора за цесия вземането трябва да е определено или поне определяемо по размер и основание. Ако вземането произтича от договор, той трябва да посочва конкретният способ за определяне на размера, а ако произтича от извъндоговорно основание - трябва да е налице правна норма, въз основа на която може да бъде определен размерът.
Текстът "размерът ще се установява впоследствие чрез експертиза" не може да удовлетвори изискванията за определеност/определяемост на размера на вземането.
Ако тепърва ще се води съдебен процес за установяване на вземането, което ще се цедира, следва да прецените основанието, от което произтича то, както и размерът, който е предвиден в това основание. Ако не знаете колко точно ще е вземането и считате, че само експертиза може да го установи, не пречи да си направите предварително частна експертиза само за целите на цесията, която ще Ви послужи като ориентир при посочване на размера в договора за цесия.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3592
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: цесия

Мнениеот milen101 » 26 Сеп 2019, 18:22

Благодаря.
Доводите Ви са разумни.
Съгласете се, обаче, че има случаи и на неоснователно обогатяване, когато няма договор.
В такъв случай какво трябва да бъде посочено в Договора за цесия - предполагаемата цена, която аз съм определил на база проучвания? А задължително ли трябва да бъде сочена цена?
Приема се, че с цесията може да се прехвърлят и само права.
milen101
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 08 Юли 2011, 23:39

Re: цесия

Мнениеот kalahan2008 » 26 Сеп 2019, 19:02

Въпросите Ви са абстрактни, трябва да дадете повече конкретика за характера на това вземане за неоснователно обогатяване. Съдебната практика приема, че:
Няма спор в доктрината и в съдебната практика по въпроса, че могат да бъдат цедирани както вземания, така и права, чиято прехвърлимост е допустима от закона и следва от тяхното естество - чл. 99, ал. 1 ЗЗД. От правилото, установено в ал. 2 на посочената норма, според което вземането преминава върху цесионера в обема, в който цедентът го е притежавал, следва, че предмет на цесионната сделка не могат да бъдат бъдещи, а само съществуващи вземания, т.е. тяхното съществуване е условие за нейната действителност. Този извод следва и от каузалния характер на цесионния договор, чиято валидност се преценява с оглед валидността на нейното конкретно правно основание. Независимо от разнообразието на основанията, на които цесията се извършва (продажба, дарение, даване вместо изпълнение и др.), определеността, респективно определяемостта, на съдържанието на престацията е изискване за действителност на всяко едно от тях.
Договорът за цесия винаги предполага съществуващо вземане, произтичащо от друго правно основание.

http://www.trudipravo.bg/component/cont ... itkp201011
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3592
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: цесия

Мнениеот milen101 » 28 Сеп 2019, 17:53

Благодаря.
Не, вземането не е бъдещо.
Имаме ползвател на имот, ни без договор за наем.
Междувременно реших да се откажа от тази форма, тъй като имам предвид навиците на нашенските съдиии...
milen101
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 08 Юли 2011, 23:39


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron