Страница 1 от 1

Питане относно изместване на шахта

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2019, 21:17
от estario
Здравейте,
Купихме си скоро вила в едно село до Дупница. Тази пролет установихме, че шахтата за водомера е пълна с вода. След направен обстоен оглед ни направи впечатление, че водата се стича по склона. Освен това имаше следи, че е копано на горната улица.
ВИК дойдоха на оглед и потвърдиха, че има теч най-вероятно от отклонението. Друг проблем е, че шахтата според тях не е на правилното място. Тръбата идва от съседния имот, а не от улицата. Самата шахта е на 2 метра от дворната, но не и от уличната регулационна линия. В шахтата е разположен пломбиран водомер.
Изображение
Ето я и схемата на двора и пътя на тръбата.
Изображение
Това е мястото на ремонта.
Изображение
Аз имам желание да инвестирам в нова водомерна шахта и полипропиленова тръба от нея до къщата. В момента тръбата е стара метална тръба, от която се люпи ръжда на люспи. Съответно ще покрия разхода.
Проблемът ми е, че ВИК иска аз да платя разкопаването на улицата и пускането на тръба от главната до новата шахта. Аргументът им е, че в момента шахтата ми е незаконна. Какво са правата ми? Малко ми е тъпо да им плащам, при условие, че има авария и ми заливат имота, а освен това е тяхно задължение да ми доставят вода, щом старата тръба не върши работа.