Страница 1 от 1

нотариална заверка на препис на документ и нот. заверка на к

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2019, 16:21
от alopravo
Каква е разликата между нотариална заверка на препис на документ и нот. заверка на копие? И в двата случая заревените документи имат ли стойност на оригинал?

Re: нотариална заверка на препис на документ и нот. заверка

МнениеПубликувано на: 11 Фев 2019, 21:39
от jhoro
alopravo написа:Каква е разликата между нотариална заверка на препис на документ и нот. заверка на копие? И в двата случая заревените документи имат ли стойност на оригинал?

Защо, преди да пускате нови теми, не потърсите във вече съществуващите? Има си цяла тема (две страници) по въпроса - заверка "вярно с оригинала" Там си е казано точно и ясно:
Преписите от официални документи са също такива официални документи, когато те се съставят от длъжностно лице в кръга на неговата служба и когато то с подписа си удостоверява идентичността на преписа с оригинала.

Тоест - няма нужда препис да се заверява от нотариус.
Докато копието си е ... копие. И нотариуса (със заверка на съдържанието) потвърждава, че е „Вярно с оригинала“!

Re: нотариална заверка на препис на документ и нот. заверка

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2019, 18:29
от doudoned
Тук има известна неяснота у питащия.Копие и препис е едно и също нещо. Законите, обаче, говорят само за преписи, независимо как са направени: дали чрез снемане на копие от оригинала или чрез дословно преписване на документа /такива напр. са старите крепостни актове, които поради нечетимост се преписват наново/. Преписът може да бъде заверен от органа, който издава документа /напр. съд, прокуратура, община/, от нотариус или от страната, която представя документа по дадено дело. Когато нотариус заверява препис, той не отговаря за съдържанието на документа - дали е вярно или не, а просто, че на дадената дата оригиналът му е бил представен от дадено лице /записва имената в заверката/ и че като е сравнил преписа с оригинала не е констатирал разминавания, поправки и зачертавания. При спор в съда относно достоверността на съдържанието на документа, както и дали е издаден от съответния орган, винаги може да бъде изискан оригинала, независимо от нотариалната заверка. Иначе официално заверените преписи имат сила на оригинал. Питането явно се отнася до дубликати на официалните документи, които са нещо различно. Дубликатът на практика е "втори оригинал", напр. при загубено свидетелство за граждански брак или удостоверение за раждане, може да изискате общината да ви издаде дубликат. Същото е и за дипломи за образование и др. документи, удостоверяващи настъпването на събития и факти с правно значение. Дубликатът е равен на оригинала, просто е издаден на друга дата.

Re: нотариална заверка на препис на документ и нот. заверка

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2019, 19:47
от Melly
Хайде да не объркваме питащия.
На нотариална заверка подлежат частните документи.
Официалните документи:
- документи за гражданско състояние - за тях се издават дубликати.
- договори във форма на нотариален акт, завещания и др. - за тях се издават заверени преписи, или копие от документа.

П.П. Съдейки от заглавието на темата, то никой нотариус не би извършил заверка на копие/препис от документ.