Страница 1 от 1

Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов документ?

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2019, 12:10
от dakiss
Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов документ за плащане на винетка на фирма?
На гишето дори си пише, че не издават документ за разход на фирми. Все пак се признавало листчето в което е посочено плащането, но не е финансов документ, а още повече пък и изискването всички плащания да постъпват в НАП в реално време, явно не важи за тях?
Дори да допусна, че няма злоупотреби, заради които ще си сменяме пак касовите апарати, не може да се излъже системата за отчета на постъпилите пари, не е нормално за мен поне, агенция събираща милиарди да не може да издаде финансов документ на фирма?
Същото е и с други държавни фирми, които издават бележки, а не финансови документи.
Как да се въведе ред в малките фирми, след като в големите законите явно не важат?
Разбира се всичко посочено по-горе няма за цел да се обяснява нищо за самите винетки, каквито спекулации има в Интернет, а се дискутира само плащането и отчитането на събраните пари, които с нищо не се различават според счетоводителите от другите плащания.
Защо е нормално да има разлика когато си купуваш консумативи за офиса, а и други неща за фирмата, или дори баничка, а за плащане към държавни фирми закона да не важи и да се плаща без да се получи какъвто и да е валиден финансов документ. Не е нормално по премълчаване да се приеме за такъв една бележка, която няма връзка с изискванията по закон да е касова бележка, или фактура.
Ако нещо греша и не съм прав ... ще си посипя с пепел главата, след като ми се обясни :)

Re: Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов докуме

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2019, 12:38
от n_ikito
Какъв фининсов документ издава обслужващата Ви банка за таксите които събира?

Re: Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов докуме

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2019, 13:01
от dakiss
Това също е включено към неуредиците.
Явно законите все още куцат ....
За неиздаване на касова бележка, или друг финансов документ в момента на плащането, да се затварят обекти от НАП за 10 дни, да се налага солена глоба и в същото време да има такива, за които това да не важи.

Re: Нормално ли е АПИ да не могат да издадат финансов докуме

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2019, 18:53
от dakiss
Нека някой да ме поправи ако греша, но всяко плащане трябва да е със съответния документ в който са всички атрибути от фактурата според последните изисквания на закона, или да е издадена касова бележка.
Сега точно заради системи, които издават служебни бонове, а после накуп дават отчет и са със софтуер, със сървъри и прочие ще се сменят касовите апарати дори и на търговците с по един касов апарат, който е включен постоянно към НАП.
Не е нормално дори банките да не издават фискална бележка. Може да имат друга отчетност, но според закона се иска всяка продажба, или финансова операция да се отчита в реално време.
Всяко отклонение после ще доведе до нова смяна на касовите апарати, заради нЕкои тарикати.
То дори депутатите ни се изхитриха за това с мерките гласуването да е лично, а не да има дежурен да гласува, ЛУКОЙЛ също заобикаляха измервателните уреди, които отчитат в реално време и прочие - та народа ли няма да му намери цаката .... :D
Докато големите минават метър, и малките ще гледат същото. Минаха годините /УЖ/ на големите да не се търси сметка :D